Рейдеров по осени считают

Читати цю новину російською мовою
Рейдеров по осени считают
За право владения кондитерской фабрикой «Житомирские лакомства» борьба продолжается вот уже около шести месяцев. За это время были использованы достаточно разнообразные инструменты борьбы за власть. И привлечение налоговой к проверке…

За право володіння кондитерською фабрикою «Житомирські ласощі» боротьба продовжується ось вже близько шести місяців. За цей час були використані досить різноманітні інструменти боротьби за владу. І залучення податкової до перевірки діяльності підприємства. І відкриття кримінальних справ проти керівництва фабрики. І спроба силового захоплення під час проведення чергових зборів акціонерів в червні. 16 вересня до цього списку додався ще один метод: проведення нелегітимних зборів акціонерів і спроба отримати владу в свої руки шляхом призначення власного, підконтрольного складу правління.

За повідомленням, що було розповсюджене в інтернет-мережі, 16.09.2010 року відбулись загальні збори акціонерів ЗАТ «Житомирські ласощі». І за повідомленням тих же осіб: «нарешті справедливість взяла гору, в фабрика повернулася до її законних власників».

Однак давайте розглянемо події, що відбувалися, більш об’єктивно. Про проведення зборів, не були повідомлені близько 700 акціонерів, тобто усі, окрім мажоритарного, що володіє майже 95% акцій, товариства. А самі збори відбулись за адресою м. Житомир, пл. Перемоги, 6, де знаходиться Комунальне підприємство готель «Житомир», а не на території фабрики.

Варто нагадати, що повноважність (?) позачергових загальних зборів акціонерів Товариства можлива лише у випадку, якщо їх скликання, проведення та оформлення результатів голосування відбувалось із дотриманням порядку та вимог, встановлених чинним законодавством України та установчими документами Товариства.

Однак, в цьому випадку, маємо ситуацію що пішла в розріз з загальнодержавними вимогами. Організаторами «підпільного зібрання» стало кілька осіб, зокрема, Еверт Браам — громадянин Нідерландів, який ще ні разу не з’являвся на Житомирщині, не те що на Ласощах, а також відомий своєю «антирейдерською» боротьбою за права підприємства — Юрій Лещинський, громадянин Сполучених Штатів Америки.

Що стосується подальшої долі ЗАТ «Житомирські ласощі», то стає зрозуміло, що боротьба трудового колективу з непрошеними гостями, повноваження яких не підтверджені нічим, окрім власних голослівних заяв, тільки починається. Адже, провівши неповноважні (?) збори акціонерів, перелічені особи прийняли ряд неправочинних рішень, в тому числі і про призначення невідомого нікому Леоніда Нехамкіна головою правління Товариства.

Адже законодавство передбачає вимоги щодо повідомлення про дату, час і місце проведення загальних зборів акціонерного товариства шляхом публікації в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства, та в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Також, всупереч порядку, встановленому внутрішніми нормативними документами «Житомирських ласощів», держателів іменних акцій ЗАТ «Житомирські ласощі» не було повідомлено про проведення загальних зборів акціонерів персонально рекомендованим листом, кур’єром чи телефаксом.

Так само, була проігнорована і вимога статті 43 Закону України «Про господарські товариства», яка передбачає, що загальні збори акціонерів проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства, за винятком випадків, коли на день проведення загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.

Також грубо була порушена стаття 40 Закону, відповідно до якої реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення загальних зборів виконавчим органом акціонерного товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору. Цей реєстр підписується головою та секретарем зборів.

Однак, як повідомило ЗАТ “Акція-реєстр” (реєстратор, який веде реєстр ЗАТ “Житомирські ласощі”), в період з 24.06.2010 року загальні збори акціонерів ЗАТ “Житомирські ласощі” не проводили, реєстр акціонерів ні емітенту, ні будь-якій іншій особі не надавався, склад органу управління товариства не змінювався.

Але всі ці порушення вказаних статей закону взагалі ніщо в порівнянні з тим, що участь у загальних зборах акціонерів брав представник американської компанії “Кобіско”, яка, як виявляється, є “акціонером” заводу. Дуже цікаво, як компанія, яка була ліквідована ще 31.08.2009 (це данні торгового реєстру США) брала участь в загальних зборах заводу.

Сам факт спроби маніпуляції громадською думкою свідчить про те, що пан Лещинський і його команда самі усвідомлюють всю незаконність затіяного сценарію захоплення підприємства і тому намагаються чинити психологічний тиск як на співробітників фабрики, так і на партнерів.

За період майнових суперечок підприємство вже понесло значні збитки. У цій ситуації, залишається сподіватися лише на те, що правоохоронні органи, на які державою покладено відповідні функції щодо захисту прав та інтересів громадян України, в тому числі і корпоративних, не сидітимуть склавши руки, і не лише дадуть належну правову оцінку дій іноземців у відношенні до бюджетонаповнюючого підприємства Житомирської області, але і вживуть усіх необхідних заходів, щоб не допустити подібних захоплень в майбутньому.

Источник: Власти.нет

  • 114
  • 22.09.2010 09:46

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода