Вранье и провокации – главные методы работы Генпрокуратуры

Читати цю новину російською мовою
Вранье и провокации – главные методы работы Генпрокуратуры
26 августа сотрудники налоговой милиции провели обыски и допросы в здании Федерации профсоюзов на Майдане независимости в Киеве.

26 августа сотрудники налоговой милиции провели обыски и допросы в здании Федерации профсоюзов на Майдане независимости в Киеве.

«Сделать ее беззубой, безликой. С тем, чтобы можно было творить «чудеса» на территории Украины и чтобы некому было огрызаться», — сказал Василий Хара.

По его словам, налоговики хотели изъять внутренние документы ФПУ, что категорически запрещено Конституцией и законом о профсоюзах.

«Тут вопросы в основном касаются имущества. Имущественные вопросы решаются в частном акционерном обществе. ФПУ принимает решение о целесообразности или нецелесообразности использования того или иного объекта. Поэтому изъятие документов – профсоюзных протоколов – является грубейшим нарушением закона», — отметил он.

Что же на самом деле стоит за «налетом» налоговой на ФПУ журналисты и попытались выяснить у главы Федерации профсоюзов Украины (ФПУ), народного депутата от Партии регионов Василия Хары ( текст на языке оригинала):

 — Василь Георгійович, ми знаємо вас як політичного та громадського діяча, який довгий час працює в команді діючого президента. Ви неодноразово публічно висловлювалися на підтримку дій глави держави. Зараз ми спостерігаємо щодо Федерації профспілок України, яку ви очолюєте, утиски прав членів профспілок. Прокоментуйте, які глибинні процеси стоять за цим?

 — Тут є глибинна причина, і не одна. Перше – Федерація профспілок України вперше за всю історію підтримала програму президента, оскільки у соціальному плані вона дуже близька до тих вимог, положень та програмних документів, які є у ФПУ.

По-друге, Віктор Янукович на зустрічі з профспілками України публічно заявив, що йому б дуже хотілося, якби профспілки стали народними контролерами реалізації програми президента. Враховуючи це, ми намагаємось виконувати обов’язки народного контролера. І, зрозуміло, що де погано – ми критикуємо, і зрозуміло кого критикуємо. Безумовно, не всім це подобається.

По-третє, Федерація профспілок запропонувала безліч цікавих проектів як президенту, так і Кабінету міністрів. Назву лише кілька: з відтворення державної санаторно-курортної системи. Тут варто звернути увагу – вересень 2010 року! Минуло менше року – і йде тотальна війна з приводу цього питання. Я б це назвав так: двері та вікна відчинені, проте вони взяли кувалди та б’ються через стіни. Наступні програми – з докорінного покращення охорони праці, реформуванні заробітної плати. До речі з чого й повинна починатися пенсійна реформа. Ми пропонуємо джерела поповнення Пенсійного фонду та його бюджету. У нас також були пропозиції щодо оздоровлення дітей, перш за все у заміських оздоровчих таборах. Можна перераховувати ще цілу низку пропозицій, які допомогли б главі держави збагатити свою діяльність проектами, що принесли б користь для країни та людей. Але Адміністрація президента та Уряд в особі Міністерства соціальної політики відкинули усі наші пропозиції або направили їх у таке русло, де не можна досягти ефекту, на який варто було б очікувати.

Зрозуміло, що Федерація профспілок сприймає радісно не усі дії Кабміну. І речі, що особливо неприйнятні, ФПУ жорстко критикує. Ми пропонували програму реформування економіки, адже ми нічого у соціальному плані не зробимо, якщо у нас залишиться дуже витратна, енергоємна та сировинна економіка. Так ми далеко не зайдемо, якщо не будемо реформувати економіку. Слабкими є кроки Кабміну у питанні заробітної плати бюджетних галузей, де просто порушується законодавство України.

За великим рахунком, ми вимагаємо від влади в особі Кабінету Міністрів реалізації програми Віктора Януковича «Україна – для людей». Ми проводимо акції протесту. Звісно, що це викликає невдоволення, злобу відносно мене особисто та Федерації профспілок України. Плюс – дуже велике невдоволення у фракції, Кабінеті Міністрів викликало те, що я не проголосував за прийняття закону з пенсійних питань як у першому, так і у другому читанні.

Інший аспект – це майно Федерації профспілок України, яке є жаданою метою для тих людей, які організували та підключили Генеральну прокуратуру, Податкову до боротьби проти найчисельнішої громадської організації та особисто проти мене.

 

 — Чи законним є втручання правоохоронних органів у внутрішні справи профспілок?

 — Мені дуже соромно за країну. Такого беззаконня, такої війни держорганів проти профспілок в особі Генеральної прокуратури, Податкової ще не було ні в історії нашої країни, ні в історії Європи. Вони порушують Конституцію, Конвенції МОП. У Законі України про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності записано, що «Забороняється втручання органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об’єднань у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об’єднань», а «Фінансовий контроль за коштами профспілок та їх об’єднань органами державної влади та органами місцевого самоврядування не здійснюється. Контроль за їх надходженням та витрачанням здійснюють контрольно-ревізійні органи, обрані відповідно до статутів (положень) профспілок, їх об ’єднань»; «Позбавлення профспілок права власності, а також права володіння та користування майном, переданим їм у господарське відання, може мати місце лише за рішенням суду на підставах, визначених законом».

Що ще цікаво – стаття 46 того ж закону встановлює відповідальність тих, хто порушує закон про профспілки – «…дисциплінарну, адміністративну та кримінальну». Усе це порушує Генеральна прокуратура та Податкова.

Генеральна прокуратура за день до Президії ФПУ приносить нам заборону на розгляд окремих питань порядку денного. Це дико, таке неможливе у жодній іншій країні. Прокуратура втручається у статутну діяльність і диктує, що ми можемо розглядати, а що — ні. Це просто грубе порушення законів і конвенцій МОП. Затримання, арешти, переслідування керівників господарських суб’єктів ФПУ, допити, психологічний тиск на членів Президії. ¯м ставлять запитання: «Як ви голосували?», «А чому саме так?», «Давив на вас Хара чи ні?», вишукується будь-який привід, щоб скомпрометувати мене особисто. Генеральна прокуратура дала доручення з кожним головлікарем провести «роботу». Ось такі методи роботи Генеральної прокуратури. Але за півроку їм так і не вдалося мене скомпрометувати, і упевнений – не зможуть вони цього зробити і у майбутньому. Можу собою пишатися, адже вся Генпрокуратура та Податкова, окремі урядовці, голови держадміністрацій беруть участь у цій брудній війні, але вони так нічого не відшукали, і не відшукають.

 — Речник податкової у м. Києві пояснив обшуки в Будинку профспілок розслідуванням карних справ проти посадових осіб ФПУ, пообіцявши, що на прес-конференції людям «відкриють очі». Про що йде мова? Взагалі, в чому предмет та причина конфлікту? Це майнові питання?

 — Я не розумію, як людина, яка займає таку посаду може робити такі неправдиві заяви. Наскільки мені відомо, Генеральна прокуратура порушила дві кримінальні справи. Перша, на їхній погляд, стосується прийняття рішення Президії ФПУ щодо туристичного готелю «Нова Каховка». А насправді у постанові це звучить так: «Розглянувши звернення правління ПАТ «Укрпрофтур»… Президія постановляє вважати недоцільним подальше використання туристичного готелю «Нова Каховка» та рекомендувати Раді Федерації вирішити що з ним робити. Не те що студентові, навіть школяру зрозуміло, що на підставі цього не може бути порушено кримінальну справу. Президія не приймає рішень «продати – не продати».

Друга кримінальна справа – зловживання під час проведення святкування 1 травня 2009 року. Ви пам’ятаєте, це вперше за довгі роки відбулося грандіозне свято, яке ми повернули профспілкам. Усе, що ми запланували, усе, за що було заплачено кошти, було проведено, і не просто проведено, а проведено на дуже високому рівні. Є у нас документальні свідчення у вигляді актів прийнятих робіт, і відеосюжети, і фотографії. Однак, нам інкримінують, нібито ми не з тією організацією заключили договір, начебто ця організація не могла нам надати комплекс зазначених послуг. І вважають, що гроші, які були виділені на святкування ми вкрали, а свята не було. Це просто абсурд.

У момент захоплення податковою міліцією Федерації профспілок, що відбулося 26 серпня, я був на місці. У мене якраз відбувалася зустріч з віце-прем’єром Уряду Сергієм Тігіпко. Прийшла ця бригада, не представилася, не пред’явила жодних документів і розпочала обшук у кабінеті заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка. До того ж варто зауважити, що вилучення документів і тотальний обшук, свідками якого ми стали – це зовсім різні речі, вони порушили процедуру. Хочу також зазначити, що рішення, на підставі якого діяли правохоронці щодо вилучення документів, є незаконним, і ми його оскаржили у суді.

 

По-друге, вони повинні були вилучити документи лише стосовно тих справ, за якими порушено кримінальні справи. Перша подія – одна сторінка, друга – п’ять. Натомість документи згрібалися мішками. Вони прийшли до нас з п’ятнадцятьма мішками. До речі, один з яких мені все ж вдалося забрати. Я розумію, для чого цей маскарад – у них не було жодного факту проти мене, жодного факту проти Федерації, лише наміри щось відшукати. Вони порушили ще й право людей на працю, вигнавши людей зі своїх кабінетів, не давали можливості їм вільно пересуватися, пообідати, попити води, сходити в аптеку за ліками. Це – порушення прав людини.

Якщо підсумувати, то брехня та провокації – основні методи роботи Генпрокуратури, її підрозділів та Податкової. Вони брешуть в усіх ЗМІ, вони не сказали жодного слова правди.

 — І все ж таки дії, які вчиняються з боку силових структур щодо найчисельнішого профспілкового об’єднання країни – соціального партнера органів державної влади, виглядають не зовсім зрозумілими. Чи зверталися ви до президента як гаранта Конституційних прав з проханням зупинити тиск з боку силових структур і чиновників?

 — ФПУ дійсно є одним з головних соціальних партнерів держави і роботодавців в Україні і достойно виконує цю функцію. Прикро, що держава дозволяє собі стосовно одного з соціальних партнерів такі непорядні дії. Так, ми з першого дня неправомірних дій Генеральної прокуратури неодноразово зверталися до президента. 26 серпня ФПУ в черговий раз звернулася до глави держави.

Проте у мене є припущення, що Адміністрація президента не ставить до відома Віктора Федоровича щодо змісту звернень, з якими ми до нього звертаємося. Я впевнений, якби він знав про них, він би припинив усі ті спроби та дії, що знеславлюють його як главу держави. Уявіть собі: владні структури воюють проти людей. Федерація профспілок об’єднує 8 мільйонів членів профспілок. Скажіть, ці 8 мільйонів будуть задоволені діями Генпрокуратури відносно Федерації? Звичайно, що ні! Скажіть, авторитет глави держави в очах цих 8 мільйонів буде рости чи падати? Звісно, що падати! Так проти кого працюють ці люди, які переслідують Федерацію? Не стільки проти Федерації, скільки проти президента. І це слід чітко усвідомлювати. Я впевнений, що як тільки до Віктора Федоровича у повному обсязі дійде інформація стосовно того, що відбувається, він обов’язково поставить жирну крапку у вирішенні цього питання.

Після 26-го журналісти мене часто запитують, які дії ФПУ зробила у відповідь на захоплення Податковою міліцією її центрального офісу. На що я відповідаю, що ми будемо використовувати усі правові механізми. Ми подали та готуємо судові позови стосовно цілого букету порушень, які відбулися 26 серпня у Будинку профспілок. Але усі ці дії виштовхують ФПУ зі сфери соціального діалогу в жорстку опозицію. Тому поки я не зустрінуся з президентом та не почую від нього «за» чи «проти» з цього приводу, ми не можемо дозволити собі масові акції протесту, усвідомлюючи, що ні до чого хорошого вони не призведуть.

Але якщо так продовжуватиметься, то рано чи пізно прокурори, податківці насильно видавлять Федерацію зі сфери соціального діалогу у сферу жорстких конфліктів. Хто від цього виграє – я не знаю. Але як для президента, так і для країни користі в тому не буде – це однозначно. Мені дуже шкода, що усе те, що позитивного зробив президент, зараз руйнується. Із партнера, громадського контролера Федерацію профспілок України чиновники і правоохоронці можуть зробити жорстким опозиціонером – не розумію, кому це потрібно. Це не потрібно ні країні, ні ФПУ, ні народу.

Источник: Власти.нет

  • 77
  • 05.09.2011 14:38

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода