В борьбе за УПЦ митрополит Иларион не гнушается ничем

Читати цю новину російською мовою
В борьбе за УПЦ митрополит Иларион не гнушается ничем
Известный своим украинофобией и москвофильством митрополит Донецкий и Мариупольский Иларион (Шукало), не на жизнь, а насмерть вцепился ввозможность занять престол предстоятеля Украинской православной церкви (МП), похоже меняет имидж.

А саме – все більше й більше нагадує “отця Федора” з бессмертного роману Ільфа та Петрова “12 стільців”. Але якщо ільфо-петровський священник церкві Фрола та Лавра зняв рясу та відправився у авантюру пошуку скарбів мадам Петухової, то пан Іларіон з Донбасу зостався в церковному вбранні і при посаді, щоб силою, хитрістю, зневагою до пастви та колег, виборювати за будь-яку ціну ще не звільнене місце митрополита УПЦ. І в цьому цілком аморальному й зовсім недуховному поході, він схожий отця Федора як дві краплі води.

Відомо, що кілька днів тому він зустрівся з митрополитом Одеським та Ізмаїльським Агафангелом, щоб обговорити “кадрову ситуацію в церкві”, яка на сьогодні складається не на їх користь.

Згаданий колега Іларіона – Агафангел — відомий широкому загалу в основному зовсім не святим житієм, а лиш тим, що привласнив печатку церкви та особисте факсиміле митрополита Володимира, скаржився своєму протеже на “переслідування” з боку колег митрополита Володимира, Мовляв, не дають спокійно займатися авантюрами, вимагають повернути печатку і взагалі категорично не сприймають політику “донбасизації” УПЦ (МП), всуперече волі якщо й не самого Вевишнього, то  принаймні Віктора Януковича, як мінімум.

Адж й справді, якщо можна Саламатіна на Міноборони, то чому ж тоді — зась Іларіона на престол УПЦ (МП)? Це ж речі, приблизно одного й того ж порядку. Бо обидва  працюють на Москву і до України, по-суті, не мають жодного відношення.

Тож сьогодні ці два діячі (Іларіон та Агафангел) розгорнули справжню несамовиту  війну щодо ще живого, цілком легітимного й, на відміну від них самих, шанованого в церковних колах митрополита Володимира. Весь інтернет-простір та друковані засоби масової інформації завалені замовними матеріалами про “неадекватність” митрополита, про те, що він не здатен логічно мислити, й не вміє керувати церквою.

На митрополита розпочато атаку, якої не було на київських землях, мабуть, з часів унії. Але, схоже, справи у “донецьких” на цьому напрямку дещо застопорилися. Бо ж за деякими даними, вже й самому Віктору Януковичу стало доходити, що віддати церкву Іларіону – це те ж саме, що подарувати Москві 10 мільйонів виборців з можливістю маніпулювати ними та впливати на будь-які рішення глобального масштабу. Передача церкви Іларіону (читай – Москві), це ще гірше ніж здача  труби “Нафтогазу” Кремлю. Принаймні за масштаби та наслідками.

І не скрізь, виявляється, донецькі методи втілюються в життя.. Були прецеденти. Бо можна й Саламатіна на МІноборони, а можна й Клюєва – на РНБОУ. А це, як кажуть, в рідній для Агафангела Одесі – дві великі різинці.

Тож сьогодні авантюристи в сутанах пішли в свій останній бій. Зокрема, відомо,що Агафангел дав вказівку наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу через зв’язки серед керівництва приватної клініки “Оберіг”, до 20 лютого отримати медичну довідку про недієздатність митрополита Володимира, і у такий спосіб прибрати церкву собі до рук.

Що ж, не будемо розводитися про мораль подібної стратегії цих двох зовсім не святих отців Української правослваної церкви. Хоча б тому, що ніяка мораль їм невідома як поняття.

Але будемо сподіватися, що всередині самої УПЦ таки переможе здоровий глузд і візьмуть гору мудрі люди, що здатні вказати пройдисвітам на їх місце.

Можна, хоча б, за прикладом отця Федора, почати варити “мармурове мило”. В Одесі та в Донецьку.

Источник: smi2.ru

  • 899
  • 16.02.2012 17:06

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода