«Дзеркало тижня» у статтях про Мінагрополітики порушує стандарти журналістики

Читати цю новину російською мовою
«Дзеркало тижня» у статтях про Мінагрополітики порушує стандарти журналістики
Протягом останніх декількох років за Міністерством аграрної політики та продовольства України міцно закріпилася репутація відомства, відкритого для засобів масової інформації.

Мінагрополітики оперативно інформує громадськість та мас-медіа про свою діяльність, стан агропромислового комплексу, його проблеми та шляхи їх вирішення. Журналісти завжди безперешкодно отримують інформацію «з перших вуст», спілкуючись із посадовими особами Міністерства, міністром, його заступниками, керівниками департаментів, структурних підрозділів і профільними експертами.

Самі представники ЗМІ відзначили, що Міністр аграрної політики та продовольства «відрізняється реальною, а не показовою відкритістю». Що ж до міністерства, то оглядачі одного з найбільш авторитетних вітчизняних видань наголосили, що відомство, «звільнившись від статусу одного з найбільш недоступних відомств, узяло курс на оперативне надання інформації».

Проте, незважаючи на готовність Мінагрополітики відкривати для журналістів будь-які дані про свою роботу та стан АПК, деякі мас-медіа уникають можливості отримати інформацію від першоджерела. Натомість вони будують свої матеріали на здогадках, які не підтверджені фактами. В результаті може похитнутися не лише авторитет Міністерства, а і власне ЗМІ.

Подібна ситуація склалася нещодавно. На шпальтах газети «Дзеркало тижня» №8 від 1 березня 2013 року було опубліковано статтю Володимира Чопенка «Міністерство аграрного хабарництва». При цьому охопленому творчим запалом автору навіть не спало на думку перевірити свої досить сміливі закиди. У результаті прес-служба Мінагрополітики заявила, що інформація та оцінки, які викладені в матеріалі газети, не відповідають дійсності, мають упереджений характер та цілеспрямовано дискредитують діяльність Мінагрополітики. За інформацією прес-служби, під час підготовки опублікованого матеріалу ані автор статті, ані редакція газети не звертались до Мінагрополітики для отримання компетентних коментарів та офіційної позиції відомства щодо порушеної в статті теми. Натомість, інформація викладена автором упереджено та тенденційно, без відповідного підтвердження компетентними органами, в тому числі правоохоронними, та без висвітлення думки й оцінки аграрних експертів та авторитетних фахівців галузі.

Так, одним із неперевірених фактів, який опублікувала газета «Дзеркало тижня» у статті Володимира Чопенка, є нібито затримання заступника Міністра аграрної політики та продовольства – керівника апарату Михайла Чужмира. Хоча заступник міністра перебував на робочому місці, виконував свої службові обов’язки і про своє «затримання» правоохоронцями теж дізнався із публікацій в інтернет-виданнях, які опиралися на публікацію в «Дзеркалі тижня».

Подібні публікації суперечать Кодексу журналістської етики та європейським нормам професійної журналістики. Розміщення такої хибної інформації відверто компрометуючого характеру, базується виключно на плітках та особистих припущеннях автора і його джерел, підриває авторитет такого впливового видання, як «Дзеркало тижня». Автор статті цинічно не врахував того факту, що в той час, коли заступник міністра нібито був затриманий, він знаходився у лікарні. Пан Чужмир, перебуваючи на лікарняному, ні від кого у Мінагрополітики не приховував про своє бажання піти у відставку у зв’язку зі станом здоров’я. Але ці факти були використані як журналістська «сенсація».

Як виявилося, заступник міністра не лише не був затриманий, а до кола його службових обов’язків узагалі не входить співпраця з зернотрейдерами чи молочниками, про яку згадував автор статті.

До цього часу редакція газети, незважаючи на спростування інформації першоджерелом, не визнала того, що у газеті було опубліковано неправдиву інформацію. Водночас слід зауважити, що сторінка, на якій було викладено статтю, на сайті газети відсутня, а новини з посиланням на неї розійшлися по мережі інтернет.

До того ж, автор не обмежився розповсюдженням неправдивої інформації про заступника міністра, а дав негативну оцінку результатам роботи всього АПК. Проте жодних фактів, окрім своїх суб’єктивних міркувань, автор не надав. Очевидно, що викладені припущення та домисли не відповідають дійсності, оскільки за останніх декілька років аграрний сектор демонструє позитивну динаміку розвитку.

Зупинимося на основних показниках. Так, за 2010-2012 роки загальний приріст виробництва валової продукції сільського господарства становив 12,8%, у харчовій промисловості – 4,5%. А підприємства АПК вже не перший рік наповнюють державний бюджет значними сумами. За 2012 рік вони спрямували до зведеного бюджету 42,1 мільярда гривень, що на 2 мільярда більше, ніж в 2011 р.

Уряд та Мінагрополітики постійно опікуються питанням забезпечення аграріїв усім необхідним для польових робіт. І це вплинуло на те, що за три останніх роки середньорічне виробництво зерна становило понад 47 мільйона тонн, що на 4,3 мільйона тонн більше, ніж у 2007-2009 роках. До прикладу, в цьому році, уперше за роки незалежності, українські аграрії на початок посівної кампанії забезпечені мінеральними добривами на 90% до потреби.

Також із критикою описана ситуація в галузі тваринництва. Хоча в минулому році вперше за часи незалежності вдалося призупинити спад поголів’я ВРХ. У 2012 році майже 340 тисяч осіб отримали 305 мільйонів гривень бюджетної дотації за утримання та збереження ними 509 тисяч голів молодняку ВРХ. Станом на 1 лютого 2013 року поголів’я ВРХ збільшилось на 4,5%, на 3,7% зросло поголів’я свиней та на 7,8% – поголів’я птахів. А валова продукція тваринництва в 2012 році зросла на 8,7%.

Минулоріч в Україні було вироблено 11,4 мільйона тонн молока, що на 2,7% більше, ніж у попередньому році. Імпорт молочної продукції зменшився майже на 21,5%, а експорт зріс на 17,4%.

Протягом найближчих двох років планується відновити зрошення на одному мільйоні гектарів, тоді як на сьогодні зрошується тільки 400 тисяч гектарів. Таким чином, загальна площа зрошуваних земель може становити до 1,4 мільйона гектарів. Завдяки цьому валове виробництво сільгосппродукції на Півдні може зрости на 26,7 мільярда доларів на рік. Це передбачено в ухваленій Урядом Державній програмі активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, вагомою складовою якої є розвиток аграрного сектору.

У статті «Міністерство аграрного хабарництва» зведено марний наклеп та викладені неправдиві факти не лише про посадових осіб, а й про аграрний сектор економіки загалом. Зрозуміло, що тепер газета «Дзеркало тижня», як авторитетне видання із серйозною історією, має дати обґрунтоване пояснення щодо причини розповсюдження такої інформації та опублікувати спростування неперевірених фактів згідно зі стандартами журналістики.

Источник: Власти.нет

  • 262
  • 21.03.2013 16:07

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода