«Укрзалізниця» застопорила страховий бізнес «януковичів»

Читати цю новину російською мовою
«Укрзалізниця» застопорила страховий бізнес «януковичів»
За що ми стояли на Майдані? Українці дедалі частіше і резонно повторюють це питання, а воно щодня звучить риторичніше

Справді, боролися за зміну влади, вимагали реформи і люстрацію, а що натомість маємо? У новому уряді кілька нових імен, та й то не на ключових позиціях, у парламенті так само засідають регіонали й комуністи, що вже казати про менших і дрібніших чиновників, бізнесменів, корупціонерів, бюрократів.

Пересічні українці збирають гроші на спорядження військовикам у зоні АТО, купують і передають їм бронежилети, взуття, тепловізори, організовують допомогу біженцям з Донбасу.

А в цей час утікач Янукович, котрий досі вважає себе легітимним президентом, десь із Москви чи з Ростова спонсорує терористів нашими ж грішми. «Сім’я» Януковича в Україні нічого не втратила: їхньому клану так само належать банки, вугільні підприємства, сонячні електростанції, страхові компанії й інші бізнеси.

Дороге життя в дорозі

Здавалося б, як можна наживатися на страхуванні, відколи вдарила криза. Страховка — це останнє, про що подумає звичайний українець, якому треба спочатку нагодувати й одягнути сім’ю. Проте існують обов’язкові види страхування, настільки непомітні, що мало хто звертає на них увагу. Серед них найприбутковіше, мабуть, особисте страхування від нещасних випадків на транспорті.

Ціну страхового полісу автоматично закладено у вартість квитка. Для залізничного транспорту вартість страхування з 2007 року становила в міжміських поїздах 1,5 %, у приміських поїздах — 3 % від вартості проїзду. Тобто з кожних 100 грн за квиток страхова компанія отримувала 1,5 грн чи 3 грн відповідно. За нашими підрахунками на підставі фактичного пасажирообігу, торік пасажири Укрзалізниці заплатили близько 80 млн грн обов’язкових страхових платежів

Самій залізниці належать комісійні та інші виплати в розмірі 70–80 % від усього потоку коштів. Решту зібраних грошей після страхових виплат забирають страховики. За даними Нацкомфінпослуг, рівень виплат за результатами обов’язкового особистого страхування від нещасних випадків на транспорті (мається на увазі залізниця й автотранспорт) протягом 2006–2010 років не перевищував 4 % від зібраних страхових платежів, на залізниці ж цей показник ще менший і не досягнув навіть 2 %.

Залізничний тупик

Торік пасажири Укрзалізниці заплатили 85 млн грн обов’язкових страхових платежів. Кому дісталися ці гроші, крім самого перевізника?

Протягом 2013 року і до останнього часу за угодою з Державною адміністрацією залізничного транспорту України пасажирів страхували три фірми — ПрАТ «Український страховий дім», СТ «Домінанта» і ПрАТ «СК “Злагода”». Усі три контори — бізнес «януковичів»

Приватне акціонерне товариство «Український страховий дім» (УСД) якийсь час було акціонером Укрбізнесбанку, що належить Олександру Януковичу. Донедавна членом наглядової ради УСД був Михайло Берлін, батько Януковичевого однокласника, який володів також 5 % акцій підприємства.

Сам Віктор Берлін теж починав в УСД начальником відділу страхування автотранспорту, потім побував директором київської філії, дослужився до виконавчого директора УСД. З вересня 2010 року Берлін-молодший став заступником голови Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, а в березні 2013-го Нацкомфінпослуг очолив Борис Візиров, кум Віктора Берліна, якого призначив на цю посаду Віктор Янукович. Схема, на перший погляд, складна: Віктор Янукович — син Олександр — однокласник Віктор Берлін — кум Борис Візиров й одночасно батько Михайло Берлін. Але у справжній «сім’ї» нікого не забувають — тут усе схоплено.

Основний пакет акцій страхового товариства «Домінанта» належить ТОВ «Актуарний інформаційно-дослідницький центр». Очолює цю загадкову контору, яка веде нотаріальну та іншу юридичну діяльність, Андрій Тарасов, колишній голова запорізької філії «Українського страхового дому», а сліди власників через низку фірм ведуть кудись на Британські острови.

Акції ПрАТ «Страхова компанія “Злагода”» тримають троє — Олександр Іващенко, Олександр Левченко та Мар’ян Ільницький, про яких мало що відомо. Однак ЗМІ стверджують, що насправді страхову компанію контролює Борис Колесніков, колишній міністр інфраструктури в уряді Азарова, а також Голова комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку.

До Укрзалізниці Колесніков приклався з усім ентузіазмом корупціонера й злодія, чого вартий лише контракт із Hyundai Corporation: десять дорогучих поїздів, які не відпрацювали і двох років. А заплатили за цю розкіш — постояти в морозному степу під Полтавою — пасажири Укрзалізниці коштом радикального підвищення цін на квитки та скасування на цих маршрутах швидких і дешевих поїздів вітчизняного виробництва. Можна тільки уявити, як нажилися на здороженні залізничних пасажироперевезень страхові компанії та скільки поклала у свої кишені «сім’я».

Стоп-кран для «януковичів»

Можливо, реформи — дуже повільна справа, адже налагоджена «папірєднікамі» система опиратиметься з усієї сили. Однак починати треба і починати з себе. Так і зробили в Державній адміністрації залізничного транспорту України: 8 липня Укрзалізниця припинила співпрацю з трьома названими вище страховими компаніями та перевела обов’язкове страхування пасажирів у СК «Інтер-Поліс».

ПАТ «Страхова компанія “Інтер-Поліс”» працює на українському ринку з 1993 року, спеціалізується на ризиковому страхуванні. Донедавна 41,84 % акцій СК «Інтер-Поліс» належало ТОВ «Інтер-Контакт» (Київ), а 7 липня 2014 року «Інтер-Контакт» передав їх у власність державному підприємству матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України «Укрзалізничпостач». Наразі сукупна частка Укрзалізниці й держави в СК «Інтер-Поліс» становить понад 50 %.

Перший заступник генерального директора Укрзалізниці Максим Бланк пояснив, що цей крок дозволив швидко й безболісно розірвати стосунки з попередніми страховиками та зменшити можливості для корупції, проте він не означає, ніби Укрзалізниця відмовилася від ідеї відкритих конкурсів.

Від змін у страхуванні життя на залізниці виграли передусім пасажири, адже одночасно ставку страхового збору знижено майже вчетверо — з 1,5 % до 0,4 % від вартості квитка. Укрзалізниця одним рухом зруйнувала одну з численних схем фінансування «сім’ї» Януковича та зекономила кошти своїх пасажирів.

Коли настане черга решти?

Страховий бізнес — ласий шматок пирога, з якого Янукович і «сім’я» мають регулярні чималі прибутки, що дозволяють їм фінансувати терористів на Донбасі, всі ці ЛНР і ДНР. Одним ударом усіх п’явок, які присмокталися до державних підприємств, не роздушиш. Проте початок успішним реформам Укрзалізниця поклала і черга інших «сімейних» компаній, як-от СК «Нафтогазстрах», теж настане. І коли прийдуть і до них, тоді відповідь, за що ми стояли на Майдані, стане очевидною.

Сьогодні економічні реформи безпосередньо пов’язані з політикою. І зволікати з ними не можна, адже час — це гроші, а кожна гривня в кишеню «януковичів» — це зброя на Донбасі, націлена в наших хлопців.

Леонид Чумак

Источник: Власти.нет

  • 183
  • 24.07.2014 16:21

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода