Справедливі тарифи від народу не сховати

Читати цю новину російською мовою
Справедливі тарифи від народу не сховати
Українці вимагають провести позачергове засідання парламенту і затвердити закон про зниження ціни на газ

Олігархи ховають чесні тарифи

Напередодні зими парламент зробив крок до виправлення непрофесійної роботи уряду. 6 жовтня в першому читанні було ухвалено законопроект №2835, підготовлений групою депутатів на чолі з Юлією Тимошенко, який відкриває дорогу справедливим тарифам.

Прийняття закону про зниження тарифів вкрай необхідне зараз, коли соціально-економічна криза уже торкнула 96% українців, а мінімальна зарплата і пенсія вперше за роки незалежності лише на 40% покриває необхідний для життя мінімум. За ціни на газ для населення у 7188 гривень за 1000 м3тарифи перетворилися на побори, через які уряд перекладає наслідки кризи на простих українців. За висновками експертів, вони є корупційним та завищеними в рази.

«Українці переплачують за газ і тепло. У двох третинах українських будинків немає лічильників, а норми споживання на людину – більші за реальні витрати», – підкреслює Олексій Кучеренко, міністр ЖКГ в кризовому 2009 році. Завищені тарифи забирають майже всі гроші домогосподарств, що залишаються після купівлі продуктів харчування (до 95% витрат сумарно), і наслідком цього є катастрофічне падіння купівельної спроможності населення.  «Люди, які все купують – єдиний інвестор, що є в країні. Завдяки політиці уряду, яка проводиться сьогодні, ми, на жаль, маємо радикальне падіння обсягу роздрібної торгівлі за рахунок стрімкого падіння рівня життя», – наголошує Юлія Тимошенко.

Ринкова та незбиткова ціна на український газ (із урахуванням зниження ренти та спрямування газу власного видобутку на потреби українців) становить 1664 гривні за 1000 кубів –більш, ніж у 4 рази нижче, ніж встановлено урядом. Для її реалізації було розроблено та прийнято у першому читанні законопроект №2835, який зменшує ренту на видобуток газу з 70% до 29% для неглибоких свердловин, і з 28 до 14%  для глибоких.

Проте після першого кроку парламент забуксував. Депутати роз’їхалися на три тижні і залишили людей перед опалювальним сезоном зі старими тарифами на газ і тепло. Газове лобі – олігархи, що заробляють на газі від його видобутку до транспортування користувачам – не зацікавлене в економії коштів населення та справедливих тарифах.

Парламент не може – народ допоможе

Олігархи сподіваються, що «замороження» закону про справедливі тарифи стане пасткою для парламенту. Проте сховати під сукно закон, на який сподіваються мільйони українців, не вдасться.

У квітні 2015 року «Батьківщина» уже домоглася, щоб уряд удвічі зменшив норми споживання газу в будинках без лічильників. Завдяки цьому понад 8 мільйонів українців протягом літа сплачували за газ удвічі менше, ніж хотіло газове лобі. Проте двоє «сторонніх» громадян подали в суд на уряд зі, здавалось би, абсурдною заявою – вони вимагали, щоб Кабмін удвічі збільшив норми споживання, і люди платили більше. 21 вересня відбулося таємне засідання суду, який оперативно ухвалив рішення про повернення старих нормативів. Це відбулося за явної згоди уряду Яценюка, який мовчки прогаяв строки подачі апеляції і тепер збирається повернути завищені норми. Хто повірить, що пересічний громадянин сам подасть судовий позов, щоб платити за газ більше?

ВО «Батьківщина» не дасть олігархам тихо запустити руку в народну кишеню! «Ми розберемося з кожною людиною, яка задіяна в цій жахливій оборудці! Рано чи пізно я доберуся до кожного з них, і вони будуть відповідати разом з тими, хто стоїть за кулісами і хто всім цим «кукловодить». Це якраз – дія проти кожної людини в Україні, це дія абсолютно корупційна», – наголосила Юлія Тимошенко.

Ситуація з тарифами вимагає негайної реакції. Соціально незахищені громадяни, очікуючи завищених цифр у платіжках , почали відрізати свою систему опалення. Це загрожує соціальною катастрофою взимку. Саме тому ВО «Батьківщина» звернулась до спікера парламенту з вимогою негайного проведення позачергового пленарного засідання.  Також Юлія Тимошенко чекає від президента України команди до фракції БПП, яка налічує достатньо депутатів, щоб ініціювати позачергове засідання Верховної ради для розгляду законопроектів про чесні тарифи. Потрібна політична воля Президента, щоб відірвати олігархів від державних грошей, і знизити ціни для населення без втрат для бюджету.

Окрім того, за ініціативою партії Юлії Тимошенко 381 місто України вже прийняло на позачергових сесіях міськрад відкрите звернення до президента України негайно втрутитися в ситуацію, що склалася з цінами на газ для людей і з тарифами на тепло.

Також народ звертається до Президента через новий інструмент – електронні петиції. Звернення за авторства Юлії Тимошенко, Сергія Соболєва та Олексія Кучеренка просить негайно створити міжвідомчу робочу групу та дати регулятору доручення перерахувати тарифи на житлово-комунальні послуги і знизити їх до справедливого рівня. Щоб долучитися до звернення, слід перейти за адресою https://petition.president.gov.ua/petition/12551, зареєструватися і проголосувати. Паралельно по всій країні в наметах ВО «Батьківщина» іде збір підписів  під петицією.

Заховати від народу справедливі тарифи не вдасться. Якщо уряд «камікадзе» каже, що «зробив усе, що міг» – то народ пояснить, що слід зробити для захисту від кризи. Хибна стратегія нинішнього Кабміну, яка штовхає українців у злидні, має бути виправлена професіоналами, що мають досвід антикризового управління.

Зміна хибної політики влади почнеться через місцеві вибори. Представництво у місцевих радах стане важелем, який змусить уряд проводити справжні зміни в країні замість імітації реформ. Юлія Тимошенко переконана: «Вибори до місцевих рад – це ще один шлях виходу з того тупикового стану, в який загнали країну, загнали людей. Саме місцеві органи влади мають стати тим балансом, який примусить центральну владу розпочати реальні реформи, знизити тарифи, навести лад з пенсіями та заробітними платами».

Андрій Гаврилечко

Журналіст – аналітик , економічний оглядач

Источник: Власти.нет

  • 1665
  • 19.10.2015 16:53

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода