Батькам першокласника. Труднощі адаптації до школи

Читати цю новину російською мовою
Батькам першокласника. Труднощі адаптації до школи
Що таке найперші кроки дитини в школі? Для більшості батьків - це, в першу чергу, фінансова складова.

У багатьох мам і тат актуальними стають питання покупок необхідного приладдя для малюка, будь то книги, зошити, шкільна форма в місті Київ. Але деякі забувають соціально-психологічне підгрунтя.

Як же все-таки малюкові-першокласнику інтегруватися в новий світ, як побудувати відносини зі своїми однолітками і вчителями. Адже всі діти підходять до цього важливого етапу їх життя з різним ступенем соціальної адаптованості. Хтось уже пройшов схожий етап в дитячому садку, а хтось був перші роки абсолютно «домашнім» дитиною.

І в першому і в другому випадку, на звикання до нового середовища буде потрібно якийсь час, а так само підтримка батьків. Хтось із дітей звикає до школи через два місяці навчання, а кому-то може знадобитися і до півроку, це індивідуальний момент і залежить від:

• характерні особистісні якості дитини
• ступінь підготовки до школи (інтелектуальної та психологічної)
• від того наскільки дитина социализирован, як йде на контакт з іншими дітьми, чи відвідував дитячий сад.
• у скільки років дитина йде в перший клас. У 7 років діти набагато швидше адаптуються, ніж 6-річки.
Як зрозуміти чи успішно проходить адаптація дитини в школі і як йому в цьому допомогти?
Уважні батьки зможуть знайти відповідь на це питання, спостерігаючи поведінку дитини, і зробити висновок, що адаптація проходить, не так гладко, як хотілося б, є проблеми, у вирішенні яких потрібна негайна допомога. Отже, ознаки, що показують проблеми в адаптації:
• дитина виглядає занадто втомленим, тривожним, з працею прокидається вранці і довго не може заснути вечорами;
• дитина стала надмірно примхливим, хоча раніше за ним така поведінка не спостерігалося;
• нічого не розповідає про школу, на питання про шкільні справи відповідає знехотя, або взагалі не відповідає, змінюючись в настрої;
• вранці дитина намагається уникнути походу в школу, вигадує щось, плаче.
• в класі дитина пасивний, не грає з однокласниками, не відповідає на запитання вчителя, може навіть заплакати, або навпаки надто активний, порушує дисципліну, б’ється.
• Дитина все частіше починає вести себе «як маленький, хникати, проситися на руки.
Якщо Ви помітили в поведінці дитини, що-небудь з перерахованого вище, значить, дитина, як ніколи, потребує вашої допомоги, любові, ласки і підтримки.
Потрібно створити дитині якомога комфортну психологічну обстановку в сім’ї, сімейні негаразди тільки більше його придушать. Поставитися з розумінням до всіх капризам дитини: капрізнічая, дитина намагається відчути себе знову в безпеці, переконатися що тато і мама завжди поруч.
Намагатися брати активну участь в процесі адаптації дитини. Допомагати робити домашнє завдання, збирати шкільні речі з вечора. Обов’язково проводжати до школи, як би близько вона не перебувала, перший час навіть до класу.
Ніколи не порівнюйте свою дитину з кимось із його однокласників і не критикуйте, якщо він щось робить гірше інших, повільно пише або не так акуратний, як Вам хотілося.
По дорозі зі школи додому можна дитину будь-яким чином розважити, купити книжку, розмальовку або навіть іграшку, адже він ще, по суті, такий маленький, і з початком навчання гри ніхто не відміняв.

Источник: Власти.нет

  • 161
  • 17.05.2016 15:08

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода