Здавай своїх, або Крах космічної бізнес-імперії Дегтярьова

Читати цю новину російською мовою
Здавай своїх,  або Крах космічної бізнес-імперії Дегтярьова
Всесвітньо відоме підприємство ракето-космічної галузі – Конструкторське бюро «Південне» за останні кілька років неодноразово потрапляло в гучні скандали, в тому числі міжнародні.

Нині звичний для підприємства стан – фінансова криза, невиконання зобов’язань, збитки. Головну роль у зубожінні стратегічного гіганта зіграв його керівник Олександр Дегтярьов, який довгий час обіймав посади генерального директора, генерального конструктора, а то й обидві посади одразу.

Останнім часом близькі до Дегтярьова люди заговорили про його можливий відхід від справ у зв’язку із загадковою хворобою. Прогнози щодо одужання начебто невтішні. Ім’я Дегтярьова тісно пов’язане з низкою корупційних скандалів і кримінальних розслідувань. Не важко здогадатись, що вразі раптової смерті Олександра Вікторовича, винних у цих справах будуть шукати і знайдуть серед найближчого оточення академіка: родини та дрібнішого керівництва бюро.

«Заслуги» академіка

Олександр Дегтярьов, згідно з його декларацією про доходи – наскільки шанована і впливова в Україні людина, що, згідно декларації за 2016 рік, отримує декілька видів доходу – заробітну плату в КБ «Південне», як викладач Харківського авіаційного інституту, як академік Національної академії наук України, а також – чималу пенсію. Крім того, донедавна він займав ще й крісло голови наглядової ради банку «Новий», де теж отримував високу зарплатню. Але саме через цей банк і почали випливати на чисту воду махінації Дегтярьова.

Адже «Новий» був відверто кишеньковим банком свого очільника і служив не скільки потребам КБ «Південне», яке було головним акціонером банку за документами, скільки обслуговував фінансові схеми Дегтярьова, його родини та близького оточення. Банк цей давав сумнівні кредити на непевні цілі для «своїх» людей, витрачав шалені суми незрозуміло, куди. Зрештою, таким станом речей зацікавилися у Генеральній прокуратурі України.

Окрім фінансових махінацій у банку «Новий» Олександр Дегтярьов має й інші, не менш вражаючі, «заслуги». Головна – розвал діяльності КБ «Південне», спровокований, найімовірніше, якраз тим, що кошти, які виділялися державою для реалізації ракето-космічних проектів, замість того перетікали в кишені Дегтярьова і його родини.

Так, за 2013-2015 роки у КБ «Південному» відзвітували про 4,1 мільярди гривень збитків. При тому, що у 2013-му КБ могло отримати замовлення від Міноборони України на розробку ракетного тактичного комплексу «Сапсан». Але контракт цей підприємство втратило, бо зірвало всі строки роботи, а натомість його керівництво вимагало збільшення фінансування.

Але найгучнішого провалу «Південне» зазнало у 2016 році, коли внаслідок недолугого керівництва втратило 800 мільйонів доларів через відмову Бразилії від подальшого співробітництва з Україною щодо проекту випуску ракети-носія «Циклон-4». Бразильці фінансували цей проект з 2004 року, але у КБ кілька разів провалювали терміни, і, зрештою, іноземні партнери зневірилися і відмовилися від проекту зовсім (напевне, замість того, щоб контролювати належну роботу над серйозним проектом, у керівника КБ Дегтярьова були інші справи). А ГПУ натомість за цим фактом також порушила кримінальну справу.

Ще один гучний міжнародний скандал за участі «Південного» і його керівництва нещодавно спровокувало видання The New York Times, у чиєму розслідуванні прозвучала інформація, що українське КБ може бути причетним до несподіваних супердосягнень Північної Кореї у сфері ракетобудування. За версією американського медіа, «Південне» могло незаконно продавати у КНДР свої двигуни чи креслення або ж стався шпигунський витік секретної інформації. Обидва варіанти – болючий удар по КБ. А Дегтярьов замість того, щоби провести розслідування або хоча б пообіцяти його, дав недолугий і геть некомпетентний коментар: мовляв, внаслідок популярності наших двигунів, можливо, комусь десь вдалося… зробити копії!

Звичайно, таку кількість кричущих фактів не могли проігнорувати вітчизняні правоохоронці. Діяльністю КБ і Дегтярьова зацікавились компетентні органи. Його ім’я почало фігурувати одразу в кількох справах. Після цього Дегтярьова позбавили крісла керівника КБ «Південне». Та з підприємства він не пішов – підозрілим чином відсудив собі посаду головного конструктора. А на звання керівника знову міг би претендувати, якби взяв участь у відкритому конкурсі та не ризикнув.

У Кабміні і в «зацікавлених» міністерствах (від Мінфіну до Мінпромполітики) куратори КБ «Південне» говорять про відставку Дегтярьова, як про доконаний факт, напевно не здогадуючись про стан його здоров’я. Але відставка ніяк не відміняє купу кримінальних справ проти горе-діяча, який під слідством може «потягнути» за собою чималу когорту чиновників і ділків. А ось загибель Дегтярьова від хвороби, як це не дивно звучить, може врятувати його обличчя, адже частина перша статті 284 КПК України визнає смерть однією з підстав для закритті кримінальної справи. Але не ім’я.

Врятувати ближнього

І такий варіант цілком влаштував би багатьох: немає людини – немає проблеми. Але істерично проти такої «угоди» родина та найближче оточення Дегтярьова: що буде з нами, коли не стане батька? Вже давно не секрет, що вся діяльність родини Дегтярьових і їхніх друзів міцно зав’язана на корупційних схемах банку «Новий» та відмиванні грошей з «Південного».

Судіть самі: серед акціонерів цього банку – дружина Дегтярьова Олена, невістка Ольга та Олександр Конюхов, син Станіслава Конюхова, який наполіг, щоб саме Дегтярьов змінив його на посаді голови наглядової ради банку «Новий». До того ж – син самого Дегтярьова Максим – головний конструктор і керівник системного машинобудування та сайтів в КБ «Південне» і акціонер трьох компаній, що через третіх осіб є акціонерами… банку «Новий». (Детально про бізнес-зв’язки родини Дегтярьових у схемі – оригінал).

Дивним видається той факт, що ніяк не задіяна в родинних схемах донька Дегтярьова, Катерина. Вона є єдиною власницею словацької кампанії Trade Engineering Invest project s.r.o. і, на відміну від сина та невістки конструктора, не була задіяна в сумнівних схемах. Катерина, напевно, улюблениця батька — важко інакше пояснити таке її особливе місце в родині Дегтярьових. В неї наразі найбільше шансів вийти сухою із мутної води.

Хто ж рятуватиме інших Дегтярьових від справедливої відплати з боку закону, якщо голова родини залишить КБ та цей світ? Свого часу їх захищав народний депутат Олександр Вілкул. Тільки-но проти Дегтярьова і компанії відкривалася нова кримінальна справа, як Вілкул звинувачував у всіх негараздах… чинний уряд.

Ось одна з його епічних цитат.

«Зараз предметом корупційних дій стало одне з успішно працюючих підприємств галузі – КБ «Південне». Національна космічна-агенція України і діючий уряд через зміну ефективного менеджменту намагається захопити підприємство, отримати доступ до фінансів і розікрасти його», – заявляв Вілкул.

Але після того, як до «справи Дегтярьова» долучилася Головна військова прокуратура ГПУ, навіть у одіозного депутата Вілкула відпало бажання «кришувати» дегтярівський клан. Нагадаємо, що зовсім недавно (31 жовтня 2017 року) саме військова прокуратура Матіоса подала клопотання, а Печерський суд Києва прийняв ухвалу про додаткову позапланову ревізію Міністерства фінансів України щодо питань реалізації вищезгаданого сумнозвісного (і дуже збиткового!) проекту «Циклон-4».

Виходить, що тепер турбуватися про родинні схеми буде нікому.

Колода в оці

Олександр Дегтярьов уже лишив за собою незабутній слід у діяльності банку «Новий» і КБ «Південне». Але зрозуміло, що він не міг так «ефектно роздерибанити» мільярди без допомоги свого оточення. Не вірять у це і в прокуратурі – правоохоронці мусять і будуть шукати «помічників». І далеко ходити їм не доведеться. Найпершими на черзі фігурантів кримінальних справ стоять акціонери банку «Південний», зокрема, вже згадані – невістка Ольга Дегтярьова та син Максим Дегтярьов. Перевірити їхню участь у корупційних схемах Дегтярьова прокурорам буде не складно – раз це вже спромоглися зробити журналісти за інформацією з відкритих джерел. На цих ділків зареєстровані десятки підприємств, які є акціонерами банку «Новий», що займався «дерибаном» коштів КБ «Південне». Якщо узагальнити: саме Ольга Дегтярьова на паперах виглядає найближчою соратницею свекра. Вона особисто реєструвала всі підставні ТОВ на одну адресу і є першою кандидатурою на тривалий строк за ґратами. Туди ж дуже ризикує потрапити син Максим, який номінально працює в КБ, а насправді ж вже багато років займається бізнесом родини, зокрема – ресторанним.

Але замішані в справах персони – не лише родичі Дегтярьова. В курсі більшості махінацій були також інші керівники «Південного» – проводити такі великі перерахунки не можливо одноосібно, без додаткових рук. Всі ці керівники верхньої та середньої ланки також можуть потрапити у місця не настільки віддалені, зігравши роль цапа відбувайла у справах Дегтярьова.

І лише донька Катерина буде непогано себе почувати у Словаччини, займаючись власним бізнесом. Можливо, навіть буде час від часу надсилати рідним передачі з за кордону, якщо не відмовиться від свого кримінального родинного коріння, звісно.

Падіння імперії

«Зараз прокуратура розслідує 8200 справ щодо корупції, 2690 з них знаходяться у судах. Тільки військова прокуратура з моменту створення розслідувала 700 кримінальних проваджень по хабарництву, і в 400 з них вже є вироки», – запевнив українців головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Боротися з корупцією там налаштовані наполегливо. Тому нехитра бізнес-схема, побудована хвацьким конструктором, їм цілком до снаги. Особливо – якщо справа стосується стратегічної галузі, як у питанні фінансових можливостей, так і у питанні іміджу держави.

Садити корупціонерів чи домовлятись з ними питання також не стоїть. Політичні аналітики акцентують, що сьогодні в українців є великий суспільний запит на розкриття гучних корупційних справ зі справедливим покаранням злочинців. Тому або розслідувати і карати, або йти геть. Отже, у кишенькових бізнес-імперій та їхніх банків, що висмоктували кров зі стратегічного держпідприємств за посередництва спритних керівників мало шансів викрутитися.

Источник: Власти.нет

  • 1255
  • 28.12.2017 14:09

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода