Спецпідрозділ «пушок» або столичні пригоди прокурора Фокіна

Читати цю новину російською мовою
Спецпідрозділ «пушок» або столичні пригоди прокурора Фокіна
Галопуючі темпи реформи вітчизняної правоохоронної системи закарбувалися в свідомості українців суперечливими подіями.

Галопуючі темпи реформи вітчизняної правоохоронної системи закарбувалися в свідомості українців суперечливими подіями. Так, модерновий однострій, виготовлений за європейським лекалом, у сукупності з радикальним оновленням особового складу патрульно-постової служби, перейменування міліції на поліцію стали першими ластівками змін у системі правоохоронних органів України.

Але згодом візуальні ефекти від споглядання потішних екіпажів на поліцейських пріусах потрапили в тінь «безкомпромісної» боротьби правоохоронців із корупцією і рештками злочинного режиму В.Ф. Януковича. Настала черга реаліті-шоу з епізодами затриманнями, обшуками відомих і не дуже персонажів, а також нічних судових процесів за участі невдах-корупціонерів. Сенсаційні новини з правоохоронних фронтів в стислі строки витіснили з рейтингів популярності серіали та розважальні передачі. Адже домогосподарки та інші гурмани телевізійних продуктів віддавали перевагу емоційно-насиченим сценам полювання слідчо-оперативних підрозділів на колишніх господарів життя, які в інтерактивному режимі проходили чистилище у вітчизняних судових установах. Будемо відвертими, більшість громадян не звертала увагу на чистоту правових процедур, застосованих до цих осіб, а смакували телевізійні епізоди з конвульсіями грішника під картатою ковдрою або ж із захватом спостерігали за аеро-шоу за участі гвинтокрилів, що транспортували регіональні корупційні душі на столичний карнавал правосуддя тощо.

Натомість внутрішні чвари в діяльності сторожів законності додали нових токсичних ноток до інформаційної полови в українському медіа-просторі. Конкуруючі силові структури та їх очільники виплескували терабайти компрометуючої інформації і мимоволі створили привід для суспільного обговорення «здобутків» антикорупційної боротьби і реального оновлення правоохоронної системи.

З огляду на це, початкова суспільна ейфорія еволюціонувала в песимізм. Як виявилося, корупція і свавілля нікуди не зникли разом із Януковичем і його бандою, а набули нових форм та проявів. Після короткого постреволюційного затишшя силовиками реанімовано практику наїздів на бізнес, супроводження замовних справах тощо.

За усталеною практикою негаразди в будь-якій управлінській системі списуються на його керівництво, оскільки всім добре відомий вислів: риба гниє з голови. Але така оцінка, на нашу думку, є однобічною та поверховою, оскільки автоматично амністує тих гвинтиків системи, свавілля та продажність яких вбиває віру громадян у майбутнє країни.

Як виглядає середньостатистичний правоохоронець корупціонер? Пошук відповіді на це питання не таке просте як здається на перший погляд. Занадто багато чинників впливають на формування збирального образу «героя» правоохоронця нашого часу. Проте універсальною якістю представника корупційного табору з правоохоронними функціями є любов до матеріальних благ.

З останніх, так би мовити, натурщиків гільдії свавільників у погонах виділимо молоду поросль, становлення яких відбулося під опікою батьків правоохоронців у більш ніж чудових житлово-побутових умовах. Любов до зовнішнього лоску і пріоритет матеріального над службовим й духовним деформує свідомість та душі цих молодиків ще на лаві курсантів. Після появи прокурорської (ментовської і тк.д.) ксиви ці гламурні песики миттєво перетворюються на вовкодавів, з чіпких пазурів яких вирватися ой, як нелегко!

Наочною ілюстрацією до цього образу може стати молодий і завзятий прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Харківської області, Фокін Сергій Олександрович. Про таких, як Сергій Фокін говорять – народився із золотою ложкою в роті. Його батьком є генерал-майор СБУ Фокін Олександр Тимофійович, який займається плідною науковою діяльністю на посаді проректора з адміністративно – господарської роботи університету ДФС України. Отже, наш герой отримав непогані стартові можливості щоб досягнути висот у професійній діяльності і внести вагомий вклад у боротьбу з несправедливістю.

Між тим подія, що відбувалася 17.01.2018 року за участі С.О. Фокіна в під’їзді житлового будинку по вул. Євгена Коновальця, 36-В у місті Києві ледь не підштовхнула його мешканців до самосуду над молодиком – прокурором. Приблизно о 21:20 мешканці та відвідувачі вищезазначеної будівлі стали свідками того, як зайда правоохоронець в спортивних лосинах і пухнастому кожушку з гестапівською пристрастю мордував літню жінку – консьєржку. Розмахуючи службовим посвідченням, С.О. Фокін вимагав надати інформацію про місцезнаходження якогось господарюючого суб’єкта. Погодьтеся, доволі дивна поведінка для прокурора, який виконував, м’яко кажучи, невластиві для себе функції розшуку вірогідно учасника кримінального провадження, а точніше – потенційного фінансового донора.

Результати процесуальної діяльності пухнастого прокурора з Харківщини не забарилися –  жінці стало зле і мешканці викликали невідкладну допомогу. Але бравий Сергій Фокін не став побиватися над знівеченим його прокурорським завзяттям людським тілом й очікувати на приїзд карети швидкої допомоги. Відчувши запах смаленого, він разом із оперативним співробітником ГУ ДФС у Харківській області Сосновським миттєво розчинилися в сутінках січневої ночі. Випадкові перехожі звернули увагу на дві тіні, які галопуючим темпом летіли до розкішного автомобіля марки «Ауді» із державним реєстраційним номером АА 1500 МА.

Гастролери – правоохоронці та їх поведінка в стилі а-ля гієни надихнула нас на дослідження відкритих джерел інформації, що ілюструють матеріальні умови життєдіяльності прокурора С.О. Фокіна, насамперед його декларації, внесені до Єдиного державного реєстру декларацій.

Отже, декларація С.О. Фокіна за 2015 р. відображає вишуканість та аристократичність його смаків. З числа інформаційних родзинок виділимо відомості про наявність у власності прокурора дорогого годинника PAUL PICOT, ціна якого невідома декларанту. Неодмінним атрибутом професійного законника є автомобіль БМВ модель 320і 2012 року випуску. Природньо, що переслідування процесуальним керуючим представників злочинного світу на інших автомобілях не гарантує ефективного викорінення злочинності в Україні.

Щодо джерела доходу, то декларація прокурора С.О. Фокіна за 2015 р. лише примножує сум від байдужості держави до добробуту її правоохоронців, адже зарплатня ініціативного і перспективного прокурора за рік склала всього 103 563 грн.

Цікаво, що через рік декларація С.О. Фокіна поповнилася ще одним прокурорським трофеєм – легковим автомобілем MERCEDES -BENZ, модель Е 250 CDI 2012 року випуску, вартістю 149 000. Складається враження, що Дід Мороз не залишає без подарунків оселю (86.2 кв.м.) С.О. Фокіна, адже новий металевий німецький кінь було придбано 31.12.2016 року, тобто синхронно з настанням Нового року. На мить уявімо сюрреалістичну картину: харків’яни вже споживають традиційне новорічне олівє, а прокурор С.О. Фокін, відбиваючись від рідних і близьких, поспішає на автомобільний ринок для придбання жаданого транспортного засобу за акумульовану річну зарплатню.

Проте найцікавіші метаморфози, скажімо так, господарсько-побутової діяльності прокурора С.О. Фокіна відбулися впродовж 2017 року. Любитель ексклюзивних годинників і представницьких автомобілів відкрив у собі талант торгівця цінним рухомим майном. Так, 14.02.2017 року в єдиний державний реєстр декларацій надійшло повідомлення С.О. Фокіна про суттєві зміни, зокрема декларантом зафіксований дохід від відчуження рухомого майна в розмірі 700 000 грн. В іншому повідомленні про суттєві зміни від 23.08.2017 р.  С.О. Фокін також відобразив дохід в сумі 790 000 грн. від відчуження рухомого майна (крім цінних паперів та корпоративних прав).

Цікаво, яке цінне рухоме майно так успішно продав прокурор С.О. Фокін, якщо загальна вартість задекларованого ним рухомого майна (транспортні засоби) згідно декларації за 2016 рік складала 477 944 грн.? Також викликає інтерес правовий статус автомобіля «Ауді» державний реєстраційний номер АА 1500 МА, на якому бравий прокурор бореться зі злочинністю.

Р.S. Сподіваємося, що антикорупційні відомства також зацікавляться продуктивною діяльністю прокурора С.О. Фокіна.

Журналіст Кузьма Наждак

Источник: Власти.нет

  • 379
  • 09.02.2018 13:19

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода