Нардепи партії Порошенка намагалися підіграти Кремлю, відмовляючись голосувати за закон про українську мову

Читати цю новину російською мовою
Нардепи партії Порошенка намагалися підіграти Кремлю, відмовляючись голосувати за закон про українську мову
Законопроект 5670-д спрямований на регулювання порядку застосування української мови як державної у публічних сферах суспільного життя

Народні депутати від Блоку Петра Порошенка намагалися зірвати голосування за законопроект (5670-д) «Про забезпечення функціонування української мови як державної«.

Як повідомляють журналісти, парламентарі від БПП перетворили голосування за законопроект на піар-хід з гучними вигуками назви своєї партії. Водночас вся зала скандувала у бік БПП «ганьба!».

За словами експертів, така поведінка БПП-шників може негативно вплинути на політичні рейтинги Президента.

«Коли фракція БПП відверто валила законопроект, довкола якого об’єдналася вся сесійна зала. Це драматична і, водночас, ганебна історія. Фракцію БПП прилюдно змусили підтримати закон про державну мову», – заявив політолог Михайло Басараб.

Зазначимо, що незважаючи на спроби зірвати голосування, парламент ухвалив законопроект у першому читанні. Це рішення підтримав 261 депутатів.

Законопроект 5670-д спрямований на регулювання порядку застосування української мови як державної у публічних сферах суспільного життя. Документом пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та інститут Уповноваженого із захисту державної мови.

Відповідно до пояснювальної записки, завданням законопроекту є забезпечення державою: захисту державного статусу української мови як мови громадянства України; утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування і порозуміння в Україні; функціонування державної мови як інструмента об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності та національної безпеки; застосування української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, а також у міжнародному спілкуванні та при здійсненні посадовими особами представницьких функцій.

Крім того, законопроектом передбачається розвиток української мови, як самобутньої мови титульної нації з метою зміцнення національної самосвідомості українців та збереження національної культури, традицій, звичаїв та історичної пам’яті української нації.

Источник: znaj.ua

  • 223
  • 05.10.2018 16:35

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода