«Укрзалізницю» підловили на проведенні тендерів під «свої» компанії

Читати цю новину російською мовою
«Укрзалізницю» підловили на проведенні тендерів під «свої» компанії
25 березня Головний інформаційно-обчислювальний центр (ГІОЦ) «Укрзалізниці» оприлюднив оголошення про заплановану закупівлю.

25 березня Головний інформаційно-обчислювальний центр (ГІОЦ) «Укрзалізниці» оприлюднив оголошення про заплановану закупівлю «Послуги з підключення інформаційної системи «Укрзалізниці» до процесингових центрів банків та системи електронних розрахунків через систему Виконавця (платіжний шлюз). Мова йде про підключення банків до платформи продажу електронних квитків на залізничні потяги. Однак Антимонопольний комітет України за скаргою ТОВ «УНІТ» зобов’язав залізницю внести зміни до тендерної документації, оскільки вона мала в собі дискримінаційні умови, що штучно звужували коло можливих учасників тендеру. Як пише видання «Знай» у матеріалі «Укрзалізниця» проти конкуренції: як українці можуть стати заручниками корупціонерів», тендерна документація була виписана під наближену до керівника «Укрзалізниці» компанію ТОВ «Вітес».

Керівником ТОВ «Вітес» є товариш очільника залізниці Сергій Кравець. Він відомий тим, що керує системою онлайн-продажу авіаційних квитків Tickets.ua. Раніше журналісти знайшли у нього бізнес в Росії та зафіксували участь компанії, в якій він є засновником, у державних тендерах країни-агресора.

Попри зауваження АМКУ відносно закупівлі платіжного шлюзу від 25 березня, «Укрзалізниця» відмовилась вносити зміни у документацію та просто відмінила тендер. Однак вже 11 травня залізниця знову оголосила аналогічну закупівлю із ще більш дискримінаційними умовами.

Аби відстояти своє право на участь у тендері на послуги «платіжного шлюзу» для «Укрзалізниці» ТОВ «УНІТ» подало заяву до Окружного адміністративного суду м. Києва. 14 червня суд ухвалив рішення заборонити тендерному комітету залізниці в особі філії ГІОЦ вчиняти будь-які дії та приймати будь-які рішення щодо закупівлі, у тому числі розглядати тендерні пропозиції на відповідність вимогам документації з переліку учасників, крім дій, спрямованих на усунення порушень, зазначених у скарзі UNIT.

«Фактично керівництво «Укрзалізниці» діє у змові задля того, аби передати систему продажу електронних квитків під компанію ТОВ «ВІТЕС», власником якої є Сергій Кравець, який реалізує авіаційні квитки в України на платформі Tickets.ua і в той же час бере участь у тендерах в Російській Федерації», – зазначають журналісти та додають, що подібні дії «Укрзалізниці» повинні стати предметом уваги антикорупційних органів.

Посилаючись на свої джерела, журналісти називають безпосередніх учасників «схеми». «Відомо, що безпосередніми учасниками оборудки можуть бути керівник залізниці – Євген Кравцов, директор ГІОЦ – Олександр Войтко, а її виконавцем – Юрій Сабадир (головний технолог ГІОЦ та по сумісництву ставленик Сергія Кравця з «Вітес» та Tickets.ua)….Вся вищеописана схема не може проходити без участі добре відомого журналістам персонажа Олега Назарука, який у 2014 році був люстрований. Він є начальником департаменту економічної та інформаційної безпеки УЗ, який раніше працював в СБУ. Свого часу йому було пред’явлено підозру в вчиненні злочину», – зазначається у матеріалі.

Источник: Власти.нет

  • 2515
  • 10.07.2019 12:41

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода