На шворці в шахраїв

Читати цю новину російською мовою
На шворці в шахраїв
Недобросовісні позичальники «Західінкомбанку» використовують депутатський корпус Рівненщини, щоб уникнути повернення боргів.

Депутат як інструмент

Одна з найболючіших для будь-якої людини питань – добробут та безпека заощаджень, в тому числі грошей, що зберігаються у банках. Тому саме на цих темах найчастіше спекулюють шахраї, які прагнуть поліпшити свій матеріальний стан, ошукуючи менш спритних та більш довірливих співгромадян. На жаль, все частіше до цього долучаються органи місцевого самоврядування, які чи то з бажання показово попіклуватися за земляків, чи то з більш приземлених мотивів, несвідомо чи свідомо стають учасниками сумнівних фінансових схем. Один з останніх прикладів – рішення Рівненської обласної ради, ухвалене наприкінці червня. Нагадаємо, що місцевий депутатський корпус затвердив текст звернення до Національного банку, Генеральної прокуратури, МВС та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з проханням допомогти вкладникам Рівненської філії «Західінкомбанку», які мають проблеми з поверненням депозитів через складний фінансовий стан цієї банківської установи.

Залишимо поза дужками те, що депутати вочевидь «залізли» не на свою територію — нагляд за фінансовим сектором здійснюють далеко не органи місцевого самоврядування. А регулятор і без таких звернень знає поточну ситуацію в будь-якому банку, тому навряд чи реагуватиме на популістські закиди. Як, до речі, і інші адресати звернення.

«Свій до свого по чуже»

Краще спробуємо зрозуміти мотиви ухвалення Рівненською облрадою цього дивного рішення. І одразу бачимо зовсім іншу картину.

Як розповідають поінформовані джерела, про захист інтересів вкладників чомусь намагаються подбати саме ті люди, через яких у «Західінкомбанку» і виникли проблеми. Насправді, банк не може повернути гроші своїм вкладникам через те, що півтора десятки горе-бізнесменів та місцевих «політиків» при попередньому керівництві фінустанови набрали багатомільйонні кредити. Та повертати їх аж ніяк не збираються, діючи за відомим принципом — борги віддають тільки боягузи. Якщо ж є вхід до потрібних кабінетів чи зв’язки з потрібними людьми — нема проблем.

Один із таких спритників, що перебрався із бізнесу до політики і тепер добре суміщає ці іпостасі — керівник фракції «Батьківщина» в обласній раді Ігор Брошук. Саме його фірми — ПАФ «Брошукова» та ФГ «Ліра» — заборгували банку більше 16 млн грн. по шести кредитах. І звернення Громадського об’єднання «Депозит» до Рівненської облради з проханням допомогти з поверненням депозитів стало для Брошука подарунком долі. Правда, лист мав потрапити до міської, а не обласної ради. І, що набагато важливіше, у своєму листі вкладники банку вимагали через МВС та Генпрокуратуру вжити заходів впливу до злісних боржників (в тому числі пана Брошука), які не повертають кредити.

Та очільнику БЮТівців вдалося не тільки спрямувати лист на розгляд в облраді, а ще й обдурити колег-депутатів. Самого тексту листа народні обранці в очі не бачили. Їм для розгляду надали готовий текст звернення із повністю перекрученим змістом — покарати банк, а не «вибити» борги із біло-сердечного депутата. Обранці повірили на слово колезі-депутатові і довго не розбираючись, ухвалили те саме звернення, яке так гарно могло заграти на користь Брошука.

На чисту воду

Але не можна обманювати всіх вічно. Невдовзі на ім’я голови Рівненської обласної ради Юрія Кічатого надійшов офіційний лист від ГО «Депозит», підписаний його головою Іваном Ковалько. В цьому документі міститься однозначна вимога до облради відкликати своє помилково ухвалене рішення, а також вжити заходів впливу щодо депутата облради від партії «Батьківщина» Ігоря Брошука. Зокрема, Іван Ковалько наголошує, що Ігор Брошук, маючи чималий адмінресурс як керівник фракції «Батьківщина» в облраді, повністю перекрутив суть вимог вкладників «Західінкомбанку» у власних інтересах і ввів в оману депутатський корпус.

«Було зовсім залишено поза увагою основний акцент нашої заяви про необхідність впливу на одного з найбільших боржників, який є депутатом обласної ради та головою фракції «Батьківщина» — Ігоря Брошука. Ще раз нагадуємо, що його заборгованість перед рівненською філією «Західінкомбанку» складає понад 16 млн грн. за рішеннями суду. Повернення вказаних коштів надасть можливість здійснити виплату левової частки вкладів не тільки членам громадської організації «Депозит», але й іншим вкладникам «Західінкомбанку», — підкреслює Іван Ковалько у своєму зверненні до голови облради. Він також вимагає, щоб обласна рада відкликала помилково ухвалене рішення, оскільки воно «не сприятиме вирішенню основної проблеми вкладників щодо повернення коштів» та через бюрократичні зволікання може сповільнити виплати.

Одночасно у зверненні до голови Рівненської облради Юрія Кічатого, вкладники, які є членами ГО «Депозит» ще раз просять вжити заходів впливу до голови фракції «Батьківщини» Ігоря Брошука, щоб він повернув «Західінкомбанку» заборговані гроші. Тож чекаємо на реакцію облради, якій було б слушно допомогти покарати дійсних винуватців затримок з поверненням депозитів вкладникам фінустанови.

————————————————————-

Мораль цієї історії проста, але дуже важлива. «Соціально відповідальне», на перший погляд, рішення Рівненської облради насправді має дуже неприємний присмак. Бо за ним вельми прозоро проглядається справжня мета депутатської ініціативи – а саме, запуск механізму ліквідації банку. Тоді як поки ситуація в банку хоч і критична, але керована, поки ведеться господарська діяльність — він «живий». Тобто мусить додержуватися нормативів НБУ, виконувати свої зобов’язання, «витрушувати» борги із недобросовісних позичальників, які жирують за рахунок власників депозитів. Відповідно, у вкладників залишаються шанси отримати свої гроші — це лише питання часу. Тому дуже прикро, коли народні обранці стають інструментом шахраїв та слухняно ходять в них на шворці. Бо люди обирали їх не для дешевого популізму, а для реального вирішення проблем громади. Але цим, на жаль, як ми бачимо, займатися ніхто не хоче. Бо складно, та, мабуть, менш вигідно, ніж імітувати захист вкладників, насправді, захищаючи інтереси тих, хто їх обікрав.

Источник: Власти.нет

  • 369
  • 12.07.2013 09:39

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода