У США з 15-ї спроби обрали спікера Палати представників Конгресу

Читати цю новину російською мовою
У США з 15-ї спроби обрали спікера Палати представників Конгресу

Маккарті хотів ініціювати перевірку фінансування військових постачань в Україну

Лідера республіканців у Палаті представників Конгресу США Кевіна Маккарті в п'ятницю ввечері було обрано її спікером за підсумками 15-го туру голосування. Він отримав 216 голосів, а його основний суперник – демократ Хакім Джефріс – 212.

Про це повідомило ВВС.

Трансляцію засідання палати проводили центральні американські телеканали.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

У попередньому турі голосування Маккарті набрав стільки ж голосів, але їх забракло для перемоги. В останньому турі шестеро конгресменів не голосували за жодного з кандидатів і це забезпечило перемогу Маккарті.

Спікер Палати представників – це посада у Конгресі, зазначена у Конституції США. Після віце-президента він є наступним у черзі на пост президента.

Спікер, його заступники та голови комітетів визначають, які законопроекти розглядатимуть і голосуватимуть. Вони встановлюють порядок денний та визначають правила, що регулюють дебати.

Очікувалося, що Маккарті обійме посаду ще у вівторок, але голосування за кандидатуру спікера палати довелося проводити 15 разів, бо група радикальних республіканців відмовлялася підтримати однопартійця. Деякі з них змінили свою позицію.

Телеканал CNN повідомляв, що частина республіканців переглянула свою позицію після телефонної розмови з колишнім президентом Дональдом Трампом.

Президент США Джо Байден привітав Маккарті з обранням і висловив готовність «працювати з республіканцями» в міру можливості.

Попереднім спікером палати була демократ Ненсі Пелосі.

  • 224
  • 07.01.2023 08:47

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода