Туреччина збирається налагодити відносини із Сирією та визнати Асада легітимним президентом

Читати цю новину російською мовою
Туреччина збирається налагодити відносини із Сирією та визнати Асада легітимним президентом

Ердоган вже анонсував зустріч з Асадом

Туреччина, Росія та Об'єднані Арабські Емірати подвоюють зусилля щодо політичної реабілітації президента Сирії Башара аль-Асада для посилення своїх позицій на Близькому Сході.

Про це повідомило Bloomberg.

Туреччина, яка підтримала повстання проти Асада у 2011 році, тепер готова публічно визнати його владу над Сирією та працювати над відновленням дипломатичних відносин, зв’язків у сфері безпеки та торгівлі.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

У свою чергу президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган хоче, щоб Асад виключив можливість дозволити курдам, яких підтримують США, сформувати автономну територію в північних частинах країни, які вони наразі контролюють.

Ердоган висунув ідею зустрічі з Асадом зовсім недавно, у четвер, після переговорів на високому рівні між сирійськими та турецькими офіційними особами минулого тижня у Москві.

«Ми зберемося разом як лідери відповідно до розвитку подій», — сказав Ердоган, маючи на увазі майбутню зустріч з Асадом і Путіним.

Цей зсув підтримують головний військовий союзник Асада Росія та ОАЕ, які прагнули покращити становище Асада на Близькому Сході, щоб допомогти збалансувати іранський вплив у Сирії.

Сирія залишається під суворими санкціями Заходу та виключена з Ліги арабських держав.

Налагодження відносин між Туреччиною та Сирією «буде успіхом для Росії», вважає Олена Супоніна, експерт із Близького Сходу з Москви.

Зокрема, нове партнерство Анкари з Дамаском зміцнить роль Кремля на Близькому Сході та чинитиме тиск на Вашингтон, щоб той залишив свій плацдарм у Сирії.

«США повинні зрозуміти, що їхня присутність там не потрібна і невиправдана», — сказала Супоніна.

За її словами, якщо кілька років тому країни регіону поставилися б до такого зближення негативно, то тепер вони підтримують і це важливе зрушення.

  • 376
  • 07.01.2023 17:32

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода