Від Ердогана до Грети Тунберг: кого збираються номінувати на Нобелівську премію миру 2023 року

Читати цю новину російською мовою
Від Ердогана до Грети Тунберг: кого збираються номінувати на Нобелівську премію миру 2023 року

Серед кандидатів на Нобелівську премію - Зеленський, Ердоган, Столтенберг і Грета Тунберг

Події, пов'язані з війною в Україні, наклали свій відбиток на список кандидатів на Нобелівську премію миру у 2023 році, але є там і не пов'язані з конфліктом імена.

Про це пише France 24.

Список номінантів, представлений Комітету, тримається в секреті не менше 50 років відповідно до Нобелівського статуту. Але ті, хто має право висувати кандидатів, можуть вільно розкривати ім’я людини чи організації, яких вони запропонували.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Більшість імен можливих кандидатів, які досі були оприлюднені, пов’язані із майже річним конфліктом, який вирує в Україні, або противниками президента Росії Володимира Путіна.

Експерти попереджають, що Норвезький Нобелівський комітет може мати спокусу подивитися в іншому напрямку, коли оголосить премію цього року в жовтні.

Депутат від Партії зелених Норвегії Лан Марі Берг заявила у вівторок, що висунула кандидатури шведської екоактивістки Грети Тунберг, яка потрапляє у списку вже кілька років поспіль, та її колегу з Уганди Ванессу Накате.

Серед інших кандидатів, які, як відомо, було висунуто, є президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, запропонований спікером верхньої палати парламенту Пакистану за його “невтомні” зусилля щодо врегулювання “української кризи”.

Депутат Крістіан Тібрінг-Гьєдде від популістської партії Норвегії натякнув у Facebook невдовзі після вторгнення Росії в Україну 24 лютого, що він висуне кандидатуру президента України Володимира Зеленського.

Він також запропонував колегу-норвежця Йєнса Столтенберга, який, за його словами, “заслуговує на нагороди за зразкову роботу як генеральний секретар НАТО у важкий для альянсу час”.

Відомо, що інші висунуті кандидатури є опонентами Путіна у в’язниці: активіст у боротьбі з корупцією Олексій Навальний, а також журналіст та політичний активіст Володимир Кара-Мурза, який стверджує, що пережив два отруєння.

  • 164
  • 31.01.2023 18:13

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода