США поставлять Україні далекобійні снаряди GLSDB: як вони можуть змінити хід війни

Читати цю новину російською мовою
США поставлять Україні далекобійні снаряди GLSDB: як вони можуть змінити хід війни

GLSDB - це плануюча бомба з GPS-наведенням, яка може маневрувати, щоб вражати важкодоступні цілі

Постачання Україні снарядів GLSDB, здатних бити на відстань 150 км, дасть ЗСУ нові можливості і змусить Росію змінювати тактику у війні.

Про це розповіло Reuters.

Нова зброя – самонавідна бомба малого діаметра наземного базування (GLSDB) – дозволить українським військовим вражати цілі на відстані, що вдвічі перевищує досяжність ракет, які вони зараз запускають із поставленої США високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Якщо GLSDB будуть включені, як і очікувалося, до майбутнього пакету військової допомоги, всі російські лінії постачання на сході країни будуть у межах досяжності, також ЗСУ зможуть завдавати ударів по частині окупованого РФ Криму.

Це змусить Росію переміщати свої запаси ще далі від лінії фронту, що зробить її солдатів більш уразливими і значно ускладнить плани будь-якого нового наступу.

“Це може сповільнити російський наступ. Так само, як HIMARS суттєво вплинули на хід війни, ці ракети можуть вплинути ще більше”, – сказав Андрій Загороднюк, колишній міністр оборони України.

GLSDB – це плануюча бомба з GPS-наведенням, яка може маневрувати, щоб вражати важкодоступні цілі, такі як командні центри. Створений спільно компаніями SAAB AB (SAABb.ST) і Boeing Co (BA.N), снаряд поєднує бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, обидва з яких широко поширені в США.

GLSDB поки не сумісний із HIMARS, але США нададуть Україні нові пускові установки, повідомили джерела. Згідно з документом, розглянутим Reuters, GLSDB може бути доставлена вже навесні 2023 року.

За словами військових експертів, як тільки Україна отримає нові бомби, що планують, Росії доведеться ще більше збільшити обсяг своїх поставок.

“Нині ми не можемо досягти російських військових об’єктів на відстані понад 80 кілометрів. Якщо ми зможемо дотягнутися до них практично до самого кордону з Росією чи в окупованому Криму, то це, звісно, зменшить атакуючий потенціал російських військ”, – сказав український військовий аналітик Олександр Мусієнко.

За його словами, Росія використовує Крим як велику військову базу, звідки вона відправляє підкріплення своїх військ на південному фронті. Тому наявність в Україні боєприпасів, здатних бити на 150 км, порушить логістичний зв’язок із Кримом.

Крім матеріально-технічного впливу додавання зброї більшої дальності до арсеналу України може допомогти підірвати впевненість Росії.

Том Карако, експерт з озброєння та безпеки з Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні, вважає, що Україна виграла б від зброї ще більшої дальності, але й постачання GLSDB є «справді важливим кроком», який «змусить росіян гадати», що зроблять українські військові.

  • 236
  • 03.02.2023 09:35

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода