Швейцарія близька до зняття заборони на постачання зброї Україні

Читати цю новину російською мовою
Швейцарія близька до зняття заборони на постачання зброї Україні
Швейцарія близька до того, щоб порвати з багатовіковою традицією нейтралітету та зняти заборону на експорт швейцарської зброї до зон бойових дій – а саме до України.

Про це повідомило Reuters.

Видання зазначило, що на уряд країни чинять сильний тиск проукраїнські настрої у суспільстві та політикумі.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Покупці швейцарської зброї згідно із законом не можуть реекспортувати її, і це обмеження, за словами деяких представників великої збройової промисловості країни, тепер завдає шкоди торгівлі.

Заклики європейських сусідів Швейцарії дозволити реекспорт до Києва тим часом ставали все гучнішими в міру посилення російського наступу, і два парламентські комітети з безпеки рекомендували відповідним чином пом’якшити правила.

Проте законодавці розходяться у думках із цього питання.

«Ми хочемо бути нейтральними, але ми – частина західного світу», – сказав Тьєррі Буркарт, лідер правоцентристської партії ВДП, який представив уряду пропозицію дозволити реекспорт зброї в країни зі схожими демократичними цінностями.

Треті країни теоретично можуть звернутися до Берна з проханням про реекспорт швейцарської зброї, що є у них на складах, але дозвіл майже завжди негативний.

«У нас не повинно бути права вето заважати іншим допомагати Україні. Якщо ми це зробимо, то підтримаємо Росію, що не є нейтралітетом. Інші країни хочуть підтримати Україну і зробити щось для безпеки та стабільності Європи… Вони не можуть зрозуміти, чому Швейцарія каже «ні», – сказав Буркарт агентству Reuters.

З цим погоджується дедалі більше швейцарських виборців. Опитування, проведене Sotomo в неділю, показало, що 55% респондентів виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну.

“Якби ми поставили це питання до війни… відповідей, ймовірно, було б менше 25%. У минулому розмови про зміну нейтралітету були табу”, – сказав Лукас Голдер, співдиректор соціологічного центру GFS-Bern.

  • 93
  • 07.02.2023 11:19

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода