Секретний російський супутник Космос-2499 розбився на орбіті та став хмарою сміття

Читати цю новину російською мовою
Секретний російський супутник Космос-2499 розбився на орбіті та став хмарою сміття

Російський супутник Космос-2499 перетворився на космічне сміття

Секретний російський супутник Космос-2499 розвалився на початку минулого місяця, утворивши хмару уламків, яка може якийсь час залишатись на навколоземній орбіті.

Про це повідомило Space.

Про руйнування Космосу-2499 у ніч проти 3 січня, повідомила 18-та ескадрилья космічної оборони (18-а SDS) Космічних сил США, яка відстежує штучні об’єкти на орбіті.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

В результаті руйнування утворилося не менше 85 уламків, що відстежуються. Ця хмара космічного сміття обертається на висоті 1169 кілометрів над Землею — настільки високо, що, ймовірно, знадобиться сторіччя або більше, щоб атмосферний опір обрушив його.

Причини аварії супутника не вказуються. І це далеко не єдина загадка, що оточує Космос-2499.

За словами Анатолія Зака з RussianSpaceWeb.com, супутник був запущений на навколоземну орбіту в травні 2014 року на російській ракеті «Рокот» разом із трьома військовими супутниками зв’язку «Родник».

Космос-2499 офіційно не було включено до програми запуску; тому американські супутникові системи стеження спочатку занесли їх у каталог як уламок під назвою “Об’єкт E”. Але потім “уламки” почали робити маневри, мабуть, наближаючись до розгінного блоку “Рокота” “Бриз-М”.

“До кінця жовтня 2014 року США офіційно перекласифікували Об’єкт E у “корисне навантаження” замість “фрагменту” і, нарешті, внесли його до каталогу як “Космос 2499”.

  • 922
  • 08.02.2023 10:42

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода