Росія має намір взяти під повний контроль Білорусь до 2030 року: подробиці плану

Читати цю новину російською мовою
Росія має намір взяти під повний контроль Білорусь до 2030 року: подробиці плану

У Кремлі склали план посупового поглинання Білорусі

Кремль планує взяти під повний контроль політику, економіку та військовий потенціал Білорусі до 2030 року.

Про це йдеться в документі «Стратегічні цілі Російської Федерації на білоруському напрямку», доступ до якого отримала група журналістів-розслідувачів із низки західних ЗМІ.

Коротко суть кремлівського плану виклала Медуза.

Його розробка велася у 2021 році. У документі лише 17 сторінок, на яких викладено політичні, оборонні, торгові та соціальні цілі російської влади в Білорусі. Вони поділені на короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) та далекострокові (2030 рік).

До 2030 року Кремль розраховував:

  • адаптувати законодавство Білорусі під російське;

  • взяти під контроль зовнішню політику республіки та керувати нею на користь РФ;

  • збільшити військову присутність на території країни;

  • підпорядкувати собі інформаційний простір республіки, нарощуючи кількість російських ЗМІ;

  • добитися верховенства російської мови над білоруською;

  • запровадити спрощену процедуру видачі російських паспортів громадянам Білорусі «з метою створення прошарку росіян, зацікавлених в інтеграції».

Крім того, російська влада збиралася поширювати свій вплив через науку та освіту Білорусі. Для цього планувалося відкрити пункти здачі ЄДІ на території країни, а також створити кілька центрів науки та культури у Могильові, Гродно та Вітебську.

Реалізувати свої плани російська влада збиралася, зокрема, через договір про Союзну державу, підписаний ще 1999 року. Переговори щодо нього затяглися на два десятки років. У 2019 році було оголошено, що країнам вдалося погодити 28 союзних програм щодо економічних питань на кшталт гармонізації грошово-кредитної політики та податкового законодавства.

Брали участь у розробці плану Генштаб збройних сил РФ, співробітники ГРУ, СЗР, ФСБ та відділ адміністрації президента – управління президента з прикордонного співробітництва.

  • 534
  • 21.02.2023 09:26

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода