Штурм парламенту, коктейлі Молотова, водомети і сльозогінний газ: що відбувається в Грузії

Читати цю новину російською мовою
Штурм парламенту, коктейлі Молотова, водомети і сльозогінний газ: що відбувається в Грузії
Поліція у Тбілісі жорстко розігнала багатотисячну акцію протесту проти ухвалення парламентом закону про іноземних агентів, аналогічного з російським.

За інформацією місцевих ЗМІ, протестувальники скандували «Сакартвело!» (Грузія) та тримали прапори Грузії та Євросоюзу.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Силовики спробували відтіснити протестувальників від будівлі парламенту, застосувавши сльозогінний газ. Деякі мітингувальники кидали в грузинський спецназ коктейлі Молотова, поліція у відповідь також застосовувала водомети.

Учасникам акції вдалося прорвати загородження біля головного входу до парламенту Грузії та потрапити у внутрішній двір. Звідти мітингувальників почали поливати із гідрантів.

Деякі учасники акції почали кидати каміння у вікна парламенту.

Близько опівночі витіснені значними силами поліції протестуючі розійшлися по провулках, а ближче до першої години ночі людей у центрі Тбілісі стало зовсім мало.

Що викликало протести

Схвалений більшістю депутатів (76 проти 13) законопроект про іноагентів передбачає реєстрацію юридичних осіб та ЗМІ з часткою закордонного фінансування понад 20%. У разі відмови від реєстрації їм загрожують штрафи.

Опоненти законопроекту порівнюють його з російським аналогічним законом і побоюються, що такі заходи можуть зашкодити шансам країни набути статусу кандидата в Євросоюз.

У ЄС заявили, що законопроект про іноагентів «викликає побоювання», а його ухвалення було б несумісним із цінностями Євросоюзу.

Президент Саломе Зурабішвілі виступила на захист протестувальників та назвала законопроект неконституційним. Зурабішвілі також сказала, що накладе на ініціативу про іноагентів вето, яке, втім, можна подолати більшістю голосів парламенту.

  • 1004
  • 08.03.2023 07:21

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода