Китай розраховує на закінчення війни в Україні цього літа

Читати цю новину російською мовою
Китай розраховує на закінчення війни в Україні цього літа
Китайські військові експерти прогнозують, що війна в Україні закінчиться цього літа, тому Пекін і запропонував свій мирний план.

Про це пише Nikkei Asia.

Китай офіційно оприлюднив свій мирний план із 12 пунктів 24 лютого, рівно за рік після того, як Росія розпочала своє вторгнення. Пропозиція закликала до якнайшвидшого припинення вогню та поновлення переговорів щодо мирного врегулювання.

Видання зазначило, що сам план прозаїчний, але справляє враження, що Китай відіграє активну роль у припиненні війни.

Пекін не засудив вторгнення Росії та не приєднався до економічних санкцій, накладених на Москву. Хоча Китай закликав до припинення вогню, його керівництво не хотіло робити жодних конкретних дій.

Причиною раптових змін у Китаї можна побачити у доповіді, опублікованій двома місяцями раніше провідним аналітичним центром у Пекіні.

У грудні Академія військових наук Китаю (AMS) завершила симуляцію конфлікту в Україні і дійшла висновку, що війна завершиться влітку 2023 нібито перемогою Росії.

Там вважають, що як російська, так і українська економіки надто виснажені, щоб підтримувати війну далі.

Видання припускає, що результати симуляції були спотворені на користь Росії, щоб догодити керівництву Китаю, що схиляється до Москви. Але за збігом пакет допомоги у розмірі 45 мільярдів доларів, прийнятий у грудні минулого року в США, спливає саме цього літа.

Почувши прогноз AMS, Пекін розробив мирну пропозицію до річниці війни. Він спрямований на досягнення трьох цілей, включаючи відновлення відносин із Європою.

Пекін вважає, що Європа, як і раніше, відкрита для прямих інвестицій та передачі технологій Китаю, а покращення відносин з регіоном призведе до відновлення економіки. З огляду на це багато хто в китайському уряді закликає Пекін втрутитися до початку переговорів про припинення вогню.

Друга мета – підтримувати дружні стосунки з Україною. Незважаючи на те, що більшість західних країн нападали на Китай через повідомлення про порушення прав людини, Україна мовчить з цього питання.

«Разом з Росією ми не можемо дозволити собі втратити Україну», – сказало джерело в китайському уряді. Мирний план включає положення про економічне відновлення, що вказує на те, що Китай вже розглядає економічну допомогу.

Остання бажана мета полягає в тому, щоб Китай грав провідну роль у досягненні припинення вогню.

Найкращим сценарієм для Сі було б, щоб Росія та Україна розпочали переговори після того, як китайський лідер представить мирний план Путіну. Це зобразило б Китай як справжнього співрозмовника для припинення вогню та поставило б його у вигідне становище, щоб залучити на свій бік країни Глобального Півдня, особливо ті, які тримають США та Китай на відстані витягнутої руки.

Якщо Китаю не вдасться стати миротворцем, наслідки підірвуть авторитет та престиж Сі, резюмує видання.

  • 170
  • 09.03.2023 14:13

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода