Туреччина схвалить заявку Фінляндії до НАТО у квітні окремо від Швеції

Читати цю новину російською мовою
Туреччина схвалить заявку Фінляндії до НАТО у квітні окремо від Швеції
Парламент Туреччини ймовірно ратифікує заявку Фінляндії на вступ до НАТО до закриття сесії в середині квітня.

Про це повідомило Reuters з посиланням на двох турецьких чиновників за день до візиту до країни президента Фінляндії Саулі Ніїністе.

Заявку Фінляндії буде схвалено незалежно від заявки Швеції, яка подала її одночасно зі своїм скандинавським сусідом після вторгнення Росії в Україну минулого року.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Туреччина неодноразово заявляла, що Швеція має вжити додаткових кроків проти прихильників курдських бойовиків та членів мережі, яку Анкара вважає відповідальною за спробу перевороту 2016 року. Туреччина розглядає обидві групи як терористичні організації.

Переговори між Швецією та Туреччиною досягли незначного прогресу, особливо після кількох суперечок, в основному через вуличні протести прокурдських груп у Стокгольмі.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив у вівторок, що ймовірність вступу Фінляндії до НАТО раніше за Швецію зросла після переговорів між трьома сторонами в Брюсселі цього тижня.

«Ми прихильно дивимось на вступ Фінляндії. Не буде помилкою сказати, що переговори про вступ будуть проводитися в інший час, ніж зі Швецією», – сказав один із турецьких високопосадовців.

Фінський президент Ніїністе має відвідати Стамбул 16-17 березня для зустрічі з президентом Туреччини Тайіпом Ердоганом.

Парламенти всіх 30 членів НАТО повинні ратифікувати будь-які заявки на вступ до Альянсу. Туреччина та Угорщина – єдині союзники з НАТО, які ще не ратифікували членство Фінляндії та Швеції.

  • 146
  • 15.03.2023 13:18

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода