В Ізраїлі сотні тисяч вийшли на масові протести: сталися жорсткіі сутички з поліцією

Читати цю новину російською мовою
В Ізраїлі сотні тисяч вийшли на масові протести: сталися жорсткіі сутички з поліцією
Сотні тисяч ізраїльтян затопили міста по всій країні в неділю ввечері після того, як прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху звільнив міністра оборони Йоава Галланта, який закликав зупинити закон про судову реформу, що розколола суспільство.

Про це повідомило The Jerusalem Post.

За повідомленням N12 News, між правоохоронцями та протестувальниками спалахнули запеклі зіткнення, коли сили ізраїльської поліції розпочали розгін протесту на шосе Аялон у Тель-Авіві рано вранці у понеділок. У сутичках постраждали троє поліцейських.

Згідно з заявою поліції, тисячі протестувальників у Тель-Авіві порушили рух транспорту, спалюючи шини та встановлюючи барикади.

Аялон був перекритий в обидві сторони після того, як посеред вулиці запалили десятки багать. Через протест і пробки, що послідували за ним, поліція перекрила кілька доріг в центрі Тель-Авіва і попросила громадськість уникати шосе Аялон.

За п’ять годин на місце події прибули численні сили поліції, які застосували два водомети, кінні загони та інші засоби для розгону заворушень.

Протестувальники били поліцейських прапорами, кидали в них пляшки, каміння та інші предмети, при цьому троє поліцейських зазнали поранень.

Близько тисячі протестувальників зібралися на вулиці Азза в Єрусалимі, де є офіційна резиденція Нетаньяху. Після зіткнень між поліцією та протестувальниками силовики застосували водомет, щоб відтіснити протестувальників.

Тисячі протестувальників пройшли маршем до Кнесета і протестували перед ним, тоді як обговорення законопроекту про відбір суддів все ще тривало. Пізніше обговорення було відкладено.

Що не так із судовою реформою

Протести через плани уряду обмежити повноваження Верховного суду тривають третій місяць. Суть реформи – в ідеї дати контроль парламентській більшості над вибором суддів Верховного суду (який у свою чергу втратить право скасовувати рішення кабінету міністрів).

Противники реформи говорять про ризики незалежності інституту судової влади.

На мітинги в суботу та неділю виходило за різними оцінками від 300 до 600 тисяч осіб.

  • 236
  • 27.03.2023 07:10

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода