Путін все ще вірить, що зможе перемогти Україну

Читати цю новину російською мовою
Путін все ще вірить, що зможе перемогти Україну

Путін вірить, що зможе завоювати Україну

Президент РФ Володимир Путін продовжує вважати, що згодом зможе виграти війну в Україні, "досягнувши повної перемоги".

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що ні Україна, ні Захід не переконали російського диктатора в тому, що він має розглянути можливість ухвалення якогось нестандартного чи компромісного рішення.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

«Натомість Путін, як і раніше, зосереджений на досягненні своїх початкових військових цілей за допомогою затяжного конфлікту, в якому він переможе, або нав’язавши свою волю Україні силою, або зламавши волю українського народу, після того як вичерпається підтримка Києву з боку Заходу», – сказано в публікації.

На думку експертів ISW, російський президент виходить з того, що дві світові війни, Громадянська війна в США та Наполеонівські війни закінчилися лише після нищівної поразки однієї зі сторін, коли мирний договір лише зафіксував реальність, що склалася на полі бою.

Однак історія знає і багато зворотних прикладів: Дейтонські угоди поклали край боснійському конфлікту, збройний конфлікт у Північній Ірландії завершився підписанням угоди в Белфасті, а арабо-ізраїльська війна Судного дня 1973 року – резолюцією Ради безпеки ООН.

За останні півроку Москва кинула на наступ по всій лінії фронту більшу частину 300 тисяч мобілізованих резервістів та 40 тисяч достроково випущених ув’язнених, нагадують автори звіту, але «результати цих зусиль не вражають».

У той же час усі світові ЗМІ (російські та українські в тому числі) обговорюють український контрнаступ, що готується: всі впевнені, що він відбудеться – питання лише в тому, де і коли.

«Це стало б для Путіна підходящим моментом, щоб зробити висновок, що Росія не може силою нав’язувати свою волю Україні і що він має шукати компромісне рішення. Однак він явно не дійшов такого висновку», – зазначили в ISW.

Аналітики нагадали, що пропозиція Пекіна допомогти в укладенні миру Путін під час особистої зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном ввічливо пообіцяв розглянути – і на цьому розмови про мирний процес закінчилися.

Оскільки розмовляти з Путіним доводиться його мовою і виходячи з його реалій, резюмують автори звіту, ВСУ «мають завдати росіянам шкоди такої міри, щоб Путіну та його найближчому оточенню… стало зрозуміло, що російські збройні сили не можуть сподіватися покращити результат війни, продовжуючи бойові дії.

Втім, навіть якщо контрнаступ Києва виявиться досить успішним, його одного може бути недостатньо, «оскільки Путін не прийме того факту, що насправді завоювати Україну він нездатний».

  • 238
  • 27.03.2023 07:44

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода