Путін ухвалив рішення щодо війни з Україною через особисту образу та спрагу помсти

Читати цю новину російською мовою
Путін ухвалив рішення щодо війни з Україною через особисту образу та спрагу помсти
Президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення щодо війни з Україною наприкінці лютого-початку березня 2021 року, його підштовхнули до цього особиста образа та бажання помсти.

Про це пише Верстка.

За інформацією видання, для Путіна Україна та Грузія стали територіями протистояння, починаючи з «революції троянд» у Грузії та «помаранчевої революції» в Україні.

Образило Путіна і те, що Україну прийняли до Світової організації торгівлі раніше, ніж Росію, яка, на його думку, була до цього більш готова.

Однак після обрання Віктора Януковича президентом Росія почала контролювати Україну через людей, пов’язаних з російськими спецслужбами.

Російські журналісти стверджують, що Путін не збирався захоплювати Крим у січні 2014 року. Рішення було ухвалене спонтанно в ніч з 22 на 23 лютого, після того, як Янукович утік із Харкова, і зрозуміло було, що протестувальники в центрі Києва перемагають.

Захоплення Донбасу розпочали готувати вже на початку березня 2014 року, коли російські чиновники інкогніто почали відвідувати українські регіони. Російські журналісти стверджують, що історія з відділенням Донбасу вже не була ініціативою особисто Путіна, а «це була ініціатива ФСБшників».

Підписавши у 2015 році «мінські угоди» росіяни конфлікт заморозили, але у Кремлі часто казали, що «Путін хоче всю Україну».

Після перемоги на президентських виборах в Україні Володимира Зеленського Путін подумав, що має шанс домовитися про виконання Києвом мінських угод. У грудні 2019 року до Парижа він їхав у повній впевненості, що багаторічне питання зрушиться, але «приїзд Путіна до Парижа став колосальною помилкою російського президента, який переоцінив непідготовленість Зеленського та його команди. З великого царя всієї Русі Путін перетворився мало не на посміховисько».

Після цього президент РФ відчуває глибоку ворожість особисто до Зеленського, і саме після провалу в Парижі в Москві зробили ставку на soft power. А ключовою довіреною особою Кремля тоді став Віктор Медведчук.

Три джерела в оточенні Путіна підтвердили, що причиною ухвалення рішення про підготовку до військової операції стала історія зі знищенням інформаційного ресурсу Медведчука та його «переслідування». Кремль більше не збирався використовувати інструменти м’якої сили. Сам Медведчук, який регулярно доповідав президенту про свою велику підтримку та проросійські настрої в Україні, також вплинув на рішення Путіна.

Путін не радився ні з ким, окрім свого друга Юрія Ковальчука, який мав постійний доступ до президента. За даними «Верстки», Ковальчук відіграв вирішальну роль у ухваленні рішення про вторгнення.

Воно було прийнято наприкінці лютого — на початку березня 2021 року, за рік до початку війни. Підготовка проходила у суворій таємниці, але вже з літа розмови про можливу війну стали звичайними серед людей, близьких до Кремля.

  • 603
  • 25.04.2023 17:53

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода