Фінансування збройної агресії та схеми обходу санкцій. Ігор Мазепа може отримати нові обвинувачення

Читати цю новину російською мовою
Фінансування збройної агресії та схеми обходу санкцій. Ігор Мазепа може отримати нові обвинувачення
Справа про розкрадання земель Київської ГЕС, у якій фігурує засновник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа, може бути не єдиною.

За даними Народної правди, Мазепі готуються інкримінувати також незаконну ігорну діяльність, ухилення від сплати податків, а також фінансування збройної агресії РФ проти України.

Ігор Мазепа має зв’язки із російським бізнесом. Наприклад, він є другом і партнером громадянина РФ Сергія Токарєва. У Росії Токарєва називають королем гемблінгу. Він має багатомільярдний бізнес у країні-агресорці, а його батько є одним з тих, хто привів до влади нинішню Кремлівську верхівку.

У 2016 році Токарєв потрапив під санкції РНБ, але у 2020 році усі обмеження щодо нього зняли. Нині він є засновником Reface та інвесткомпанії Roosh, будує імідж благодійника і IT-візіонера. Сергій Токарєв також є співвласником мереж Космолот та ПокерМатч – підрозділом мережі Паріматч.

Concorde Capital Ігоря Мазепи сприяла у фінансуванні та супроводі бізнес-проектам Токарєва. Серед них скандальна IT-комапнія Lucky Labs, російські «Парибет», «Париматч», які нині працюють на ринку РФ під брендом БК «Пари» (pari.ru).

Ця компанія є однією з найбільших на ринку беттінга в Росії. ЇЇ штаб-квартира розташована в Москві. Водночас в Україні проти PariMatch запроваджені санкції РНБО строком на 50 років. Компанія обходить обмеження і продовжує нагріватися на українцях, схильних до азартних ігор.

Окрім того, Ігор Мазепа володів платіжною системою TYME через ТОВ «Фінансова компанія «ОМП-2013». Ця платіжна система мала тісні зв’язки з російськими системами на кшталт QIWI та нібито фігурувала у схемах виведення коштів до так званих «ДНР» і «ЛНР». Через це у 2018 році Нацбанк України анулював її ліцензію.

«Ця діяльність Ігоря Мазепи і його друзів та партнерів не є секретом. Поговорюють, що окрім схем із захоплення землі, йому інкримінують ще й незаконну ігорну діяльність, ухилення ві сплати податків, комерційну діяльність на території Росії та фінансування збройної агресії цієї країни проти України», — пише видання.

Нагадаємо, Ігор Мазепа був затриманий 18 січня на КПП Медика-Шегині під час спроби виїхати за кордон. Йому та брату суд обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави. Загалом, про підозру повідомили 12 фігурантам, в офісі компаній пройшов обшук.

Справа пов’язана із отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області. У ДБР стверджують, що організатори оборудки намагалися захопити 300 га вартістю понад 1 млрд гривень.

У Concorde Capital засудили дії правоохоронців. У компанії вважають, що в цій справі відбувається тиск на бізнес.

  • 224
  • 24.01.2024 13:48

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода