Президентская кампания стартовала: Эксклюзивное интервью Яценюка

Читати цю новину російською мовою
Президентская кампания стартовала: Эксклюзивное интервью Яценюка
Президент Виктор Ющенко за последний год потерял 7 процентов своего рейтинга, уровень поддержки премьер-министра Юлии Тимошенко (за это же время)  — снизился на 10 процентов. Относительно стабильным остается доверие к лидеру оппозиции Виктору Я

Процент тех, кто разочаровался в действующей власти, в стране растет. Эту тенденцию подтверждают социологические опросы разных компаний. Президент Виктор Ющенко за последний год потерял 7 процентов своего рейтинга, уровень поддержки премьер-министра Юлии Тимошенко (за это же время)  — снизился на 10 процентов. Относительно стабильным остается доверие к лидеру оппозиции Виктору Януковичу  — он пока еще имеет наибольший рейтинг.

Но наибольшую динамику роста доверия украинцев имеет Арсений Яценюк. За плечами 34-летнего политика — должности министра экономики, министра иностранных дел и спикера парламента. О своих последующих планах Яценюк рассказал в эксклюзивном интервью «Подробностям недели»:

Андрій Данілевич:

Доброго вечора, Арсеній Петрович. Ви були відсутні у Раді 1 квітня, коли депутати 401 голос віддали за призначення президентських виборів на 25 жовтня, якби в момент голосування ви були присутні в залі парламенту, ви би як проголосували?

Арсеній Яценюк: Ну, так як це було виключно політичне рішення, а я за політичні рішення не голосую, то я би проголосував за конституційне рішення. Конституційне рішення — це зовсім інше рішення виборів президента, одначе, це було покликання душі всіх народних депутатів України, щоб прийти до можливо взаємного шантажу, с приводу того щоб провести дострокові парламентські президентські вибори. Не переконаний, що ця дата залишиться, але що чітко зрозуміло: кампанія стартувала.

Ви за соціологічними опитуваннями входите до трійки найбільш популярних, найбільш рейтинговіших політиків України, і ви маєте найбільшу динаміку зростання підтримки. Скажіть будь ласка, ви будете виставляти кандидатуру на президентських виборах?

Арсеній Яценюк: Мене менше за все турбують рейтинги. Звичайно, на них можна дивитися, але важливіше думати, яку відповідальність ти візьмеш на себе, на свої плечі і чи ти здатний виконати те, що на тебе може відповідним чином прийти. Відповідь на це запитання і так зрозуміла, я думаю, що лишилося дочекатися 35 років і оголосити.

Скажіть ви говорили, що найближчим часом представите свою команду, зараз вже настала та мить, коли ви можете заявити імена ваших політичних соратників?

Арсеній Яценюк: Як тільки розпочнеться офіційний процес, то я буду показувати кожну людину, яка буде відповідати за кожну взяту окрему галузь, за медицину, за освіту, за правоохоронну систему, за регіональну політику, це буде фахова команда тих людей які здатні зробити в Україні зміни.

Відомо що ви маєте політичних товаришів сьогодні в так званому „біло-блакитному“ таборі так само і в помаранчевому, чи можна сподіватися що до цієї фахової команди увійдуть нині вже відомі обличчя з інших партій?

Арсеній Яценюк: Я напевно розпочну з регіонального розгляду, в мене вже 16 різного роду регіональних організацій в областях України, і там йде такий процес цікавий, що незалежно від кольору люди сходяться, люди сходяться навколо ідей. Для України сьогодні важливо мати не уряд, який має той чи інший колір, а професійний уряд, відповідальний уряд, і тих політиків які візьмуть на себе відповідальність і виконають таку відповідальність, якщо вони це не зроблять то відповідним чином вони повинні бути замінені.

Ви сказали, що люди повинні обєднатися навколо ідеї, з якими ви ідеями конкретно підете до виборців, тому що зараз у людей гасло 2004 року: „Схід і Захід“, „російська мова — друга державна“, „НАТО“, „подвійне громадянство“, „федералізація країни“, що ви запропонуєте людям?

Арсеній Яценюк: Кардинально протилежне, моя ідея — це єдина держава, моя ідея — це сильна країна, моя ідея — це сильний і вільний громадянин. Не можна сьогодні використовувати ті технології, які були в 2004 році, тому що ті технології розкололи українську державу, розкололи нас українців, і на цьому зловживають, зловживають як з західної частини так і з східної, тому єдине що сьогодні можна запропонувати українському суспільству — це сильну і потужну Україну, це громадянина, якій має майбутнє, оце базова ідея. Що до того як це зробити, і це напевно найбільш складне і важке завдання, всі декларували і було дуже багато, і оці аналізувати програми 2004 року, практично нічого не виконано, тому принципова різниця повинна полягати саме в тому, що за кожне сказане слово треба відповідати і його треба буде обовязково зробити. Саме тому я не розкидаюся словами, саме тому я чітко усвідомлюю, що багато речей я знаю, але ще більше речей я не знаю і для цього формується група людей починаючи від кожного села і закінчуючи центральним загальнонаціональним рівнем.

Цього тижня президент сказав, що готовий одночасно до парламентських президентських виборів, якщо буде змінено виборче законодавство і буде скасована депутатська недоторканність, як ви ставитеся до дострокових президентських парламентських виборів одночасно?

Арсеній Яценюк: Якщо є конституційні підстави, то це потрібно робити, адже для нового президента дуже важливо отримати підтримку парламенту, якій є проукраїнський, підтримку парламенту якій є національний і підтримку того парламенту якій не ділить країну для тих чи інших кланів, чи для тих чи інших груп які представлені в парламенті, а підтримку парламенту якій вирішує загальнонаціональні проблеми. Тому проведення одночасних виборів було би правильним, але при цьому треба чітко усвідомлювати — це не можуть бути політичні забаганки, це можна проводити тільки у спосіб й у межах, визначенних Конституцією України, ми не можемо розпочинати нову еру, нове президентство з того, що в неконституційний термін і неконституційному порядку будуть визначені чи то строки проведення компанії, чи то умови проведення компанії.

Тобто, наразі дату 25 жовтня — ви вважаєте неконституційним рішенням?

Арсеній Яценюк: Я думаю, що буде не коректно, якщо я визнаю це неконституційним, тому що це не моя компетенція, це компетенція Конституційного суду, одначе для будь якого юриста зрозуміло що це є політична, а не юридична дата.

Водночас в 2004 році третій тур називають політичним рішенням, якщо зараз це рішення розцінять як політичне, всі зійдуться навколо цієї дати?

Арсеній Яценюк: Дозволю собі не погодитися, у 2004 році було винесено рішення іменем України, Верховним судом України, тому то було суто юридичне рішення, сьогодні поки що мова йде про політичний процес, тому його потрібно повернути в конституційне русло.  У нас йдуть дискусії, що треба міняти Конституцію — так чинну Конституцію не навчилися виконувати, думаєте що нову будуть виконувати — навряд чи, тим більше чинні політичні сили цього робити не будуть, єдине на що вони здатні — це ПР з БЮТ домовитися про переділ країни, а тут мова повинна йти не про переділ країни, а про те як країну розвивати. А це — принципово інші домовленості.

Ви вважаєте, що завершена конституційна реформа має бути вже після президентських і парламентських виборів?

Арсеній Яценюк: Було би доцільно щоби прийшов новий парламент, щоби були проведені парламентські вибори і парламент разом з президентом, і разом з суспільством написали нову Конституцію. Конституцію не під політиків, які сьогодні намагаються утримати владу, а Конституцію під країну, яка повинна отримати зовсім інше місце, як в геополітичному вимірі так і в внутрішньому розвитку.

Сьогодні дуже багато йдеться розмов навколо того яким би мав бути устрій країни, хтось виступає за президентську модель, хтось за парламентську модель. ви за яку модель виступаєте, і власне ті зміни до конституції мають вони триматися шляхом загальнонаціонального референдуму?

Арсеній Яценюк: Звичайно, найкращій спосіб — це конституційна асамблея, це дати можливість єдиному джерелу влади, а це — народу України, висловити свою позицію, і сказати, яку країну ми хочемо бачити, яку Конституцію необхідно прийняти, для того щоб держава розвивалася. В українській політиці треба негайно прибрати персоналізацію, кожен настільки себе персоналізував з кріслом, що вони думають що це крісло передається в спадок, а цього не повинно відбуватися. За що я виступаю, я виступаю за парламентсько-президентську республіку на даному етапі, але при цьому я виступаю за сильного президента, за президента як лідера нації, якій має важелі, якій має вплив, якій має авторитет в державі для проведення змін, для проведення реформи, для захисту своїх громадян, і для будівництва нової країни. Я виступаю за президента, який отримає підтримку парламенту, тому що він зможе переконати парламент в тому, що треба проводити реформи, реформи які підтримуються людьми. Я виступаю за президента, який буде давати доручення уряду і ці доручення будуть виконуватися, не особисті доручення а державні доручення, При цьому якщо парламент і Кабінет міністрів не будуть підтримувати суспільний загальногромадянський курс, такий президент повинен мати всі права що до розпуску парламенту і відправлення у відставку уряду, якій не працює на благо України.

Дозвольте знову повернутися до вашого особистого проекту, раніше ви казали, що він буде фінансуватися виключно за рахунок добровільних внесків, скажіть, там вже достатньо назбиралося для проведення президентської компанії?

Арсеній Яценюк: Ну, поки що не достатньо. Один з елементів такого політичного бруду, який зараз пішов, от до речі, навіть політичний бруд — те, що мене звинувачують в тому, що я виступаю на каналі „Інтер“. Ніхто ж в свою тарілку не дивиться, а дивиться в чужу, і прикро, що багато інших політиків виступають на каналах своїх політичних опонентів, і там для них створюють повністю комфортні умови, у мене не було жодного разу такої умови, мені ніколи не групували людей, які повинні виступати, ніколи не готували питання які задаються, ніколи не виключали мікрофони, тим людям які хочуть виступити. Тому частина щодо фінансування, вона також є частиною певної політичної спекуляції, але я поступав і поступаю дуже прозоро, я звернусь, як тільки розпочнеться компанія, до всіх українських бізнесменів, я звернусь до середнього бізнесу, я звернусь до людей, і зроблю те що зроблю сьогодні. Сьогодні на сайті „Фронту змін“ опубліковані всі  прізвища всіх людей які перераховують гроші, навіть якщо це 10 гривень для мене це дуже велика підтримка. Мова йде не тільки про фінансову підтримку, мова йде про моральну підтримку, мова йде про те що люди усвідомили, в сьогоднішньому форматі вони ні до чого не домовляться, я маю на увазі дві найбільші чинні політичні сили. В сьогоднішньому форматі ніяких змін в країні не буде проведено. Або ми кардинально міняємо політичну еліту і міняємося самі в середині, і розуміємо, що ми владу обираємо не для того щоб вона сиділа в кабінетах і «мерседеса»х, ми вибираємо владу для того щоби у кожної людини було майбутнє, ми вибираймо владу для того що потім ця влада відповідала перед людьми які  за них проголосувала. Так що почнеться компанія я оприлюдню всі свою джерела фінансування і буду вимагати зробити те саме, адже сьогодні ведеться серйозна компанія в тому числі і проти мене, фінансується сотні, а то і мільйони тисяч доларів, запитання — де вони їх беруть? І політичні опоненти зобовязанні сказати українцям   де вони беруть ці гроші.

От що до політичного бруду, на ваше відчуття, наскільки брудною буде ця компанія?

Арсеній Яценюк: Моє передчуття, що компанія 2010 року буде за своєю інтенсивністю з одного боку, а з іншого боку за своєю агресивністю на порядок вище ніж компанія 2004 року, Ви знаєте чому? Тому що це буде компанія боротьби минулого з майбутнім,

Деякі політики взагалі кажуть, що проводити вибори під час кризи не доцільно, що ви вважаєте з цього приводу?

Арсеній Яценюк: Ну ви знаєте, в Європі провели вже 7 чи 8 — і нічого, нормально, це нормальне явище. Якщо проводяться вибори то це означає, що та влада, яка сьогодні працює, вона просто не здатна справитися з кризою, і не можна сьогодні розглядати питання кризи тільки як питання сьогодення. Так, ми постійно перебуваємо в кризі, ми останніх 17 років в постійній кризі, вона або зростає або падає, то ми може на кінець-то перервемо той постійний  потік кризи, може ми перервемо то порожнє коло.

За соціологічними опитуваннями, нині в суспільстві дуже багато людей, у яких просто така тотальна політична апатія, що ви можете сказати тим людям, які просто не хочуть ні за кого голосувати?

Арсеній Яценюк: Цього неможна допускати, тому що в руках кожної людини знаходиться найбільша воля і найбільша сила, це сила вибору і не віддавайте нікому цю можливість, як би це не було приємно, якби це не було складно, але треба прийти і проголосувати, треба визначитися. І тоді буде чітке усвідомлення, що саме від конкретної людини саме безпосередньо від неї залежить те, хто буде керувати, і залежить те, чи буде він довго керувати, тому ті, хто не вміє керувати повинні бути позбавленні постів.

Сьогодні серед ймовірних кандидатів люди, які — найбільш впливові політики, люди, які у владі, і якщо зараз всі кинуться у вирок президентської компанії, як тоді має жити країна в умовах кризи, я, власне, питаю щодо створення технічного уряду про який кажуть, що ви про це думаєте?

Арсеній Яценюк: Ну прикро, що ми в кампанії знаходимося, знаєте з якого? З 2005 року — як тільки закінчилися президентські вибори, фактично розпочалася кампанія, призначався один премєр-міністр, потім його замінювали іншим премєр-міністром. Оце крутилося одні і ті ж особистості, які фактично були спрямовані тільки на одне, на наступний виграш на наступних президентських виборах, тому ми вже в кампанії, дякувати Богу, пятий рік. Щодо технічного уряду, не може бути уряд технічний, уряд за Конституцією повинен нести всю відповідальність, уряд за Конституцією формує коаліцію, тому будь яка людина яка прийде на посаду премєр-міністра вона не повинна бути технічною і не може, це людина зі всією повнотою відповідальності, за 46 мільйонів людей, за економічний розвиток держави, за фінанси держави, за кожну ситуацію починаючи з надзвичайної і закінчуючи освітньою в українській державі, так що це не техніки і сантехніки, це люди які відповідальні, це люди які повинні нести хрест влади.

Чого очікувати українцям найближчим часом, що ви можете сказати, чи є в них надія, що справді щось зміниться цього року?

Арсеній Яценюк: Я переконаний в тому, що ми можемо, що ми отримуємо якісну іншу країну, якісну іншу країну через наші, в першу чергу, зусилля. Це зусилля, які не можуть бути зроблені однією людиною, це зусилля, які провині бути зроблені всім суспільством, яке веде за собою лідер суспільства, який веде за собою націю. Зараз, звичайно, є складнощі, але це не перші складнощі в українській історії, і українська історія каже про те, що як ми згуртуємося, що як ми визначаємося, то ми все зможемо подолати.

Источник: Подробности

  • 77
  • 06.04.2009 11:07

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода