Украина. Прогнозы рисков чрезвычайных ситуаций и последствий погодных условий

Читати цю новину російською мовою
Украина. Прогнозы рисков чрезвычайных ситуаций и последствий погодных условий
Разрушения зданий больше всего угрожают Тернополю — этот регион считается сейсмоопасным. «В 2002 году там было землетрясение в 4,5 балла», — говорит Колесниченко.

«В восточных регионах велики риски производственных пожаров, взрывов на шахтах, — говорит начальник управления прогнозирования МЧС Юрий Колесниченко. — В технорегионах у нас самый пожароопасный период с середины мая до середины сентября. Люди уходят в отпуска, те, что на работе, — переутомлены. На западе чаще горят леса, огонь переходит на дома», пишет УК

Разрушения зданий больше всего угрожают Тернополю — этот регион считается сейсмоопасным. «В 2002 году там было землетрясение в 4,5 балла», — говорит Колесниченко. Из-за сильных ветров, ожидающихся в июне, остается опасность аварий на энергосистемах: коротких замыканий, падений электроопор. Аварии транспорта обычно составляют 40% от всех ЧС. «Это связано с качеством дорожных полотен в стране и старением автопарков», — говорит Колесниченко.

Интересно, что пожаров в июне ожидают меньше, чем в прошлом месяце: «В мае на праздники люди чаще ходили в леса на пикники, разводили костры. А к лету украинцы разъезжаются на курорты.

Взрывы бытового газа для лета неактуальны. Обычно они происходят зимой, в сезон отопления». «Наш прогноз на май сбылся на 77—80%», — говорит главный специалист управления прогнозирования Петр Кропотов. По его словам, всего сейчас в МЧС зарегистрировано 10 техногенных ЧС из 17 прогнозированных. Среди них — 6 транспортных аварий, пожар в частном доме в Крыму (погибло 3 человека). Был также взрыв на АЗС в Одесской области 27 мая (погибли двое).

Кликните по изображению для увеличения

НЕТРАДИЦИОННО. Есть у МЧС и нетрадиционный прогнозист. Геофизик Эмма Зайченко-Несмянович изучает влияние Солнца и других космических тел на Землю и рассчитывает дни, когда ожидать магнитные бури, которые влияют не только на самочувствие людей, но и на работу приборов. По расчетам геофизика, опасные дни в июне — 5, 10—14, 18, 22—23, 26—27 числа.

В эти дни возрастет опасность аварий на шахтах, на транспорте и природных стихийных явлений. В прошлом месяце, по ее прогнозам, неблагоприятным периодом было 17—19 мая. В этот период на западе Украины начался страшный потоп, с последствиями которого борются до сих пор. Кстати, Гидрометцентр предупреждает о страшных ливнях на западе Украины 2—4 июня. Возможен подъем уровня воды на реках Прут, Сирет, Сян, Днестр и Дунай. В связи с этим до 5 июня по стране будут дежурить 11—13 вертолетов.

Влад Бережной, «Сегодня»

*****

Вірогідні наслідки прогнозованих погодних умов у період 4 — 8 червня 2010 року

Можливе виникнення ускладнень та надзвичайних ситуацій в роботі комунального господарства, агропромислового комплексу та транспорту через поєднання сильних та дуже сильних дощів із грозовою діяльністю (шквалисте посилення вітру до 17-22 м/с, грози, місцями град) у західних областях та місцями на півночі країни 4 червня та в Криму й подекуди у Приазов’ї 7-8 червня. При сильних зливах ймовірне утворення значного місцевого та схилового стоку та формування селевих потоків в горах. 

4 червня очікується відновлення підйому рівнів води на річках Закарпаття, річках басейнів Прута та Сірета, гірських притоках Дністра на 0,5-1,5 м, без загрози негативних наслідків. 

4-5 червня продовжиться зростання рівнів води над рівнями на 8 годину 3 червня на: р.Вишні (басейн Сяну, Львівська обл.),   ділянці Дністра Роздол-Заліщики на 0.5-1.0 м; на лівих рівнинних притоках Дністра та у верхів’ях приток Прип’яті (Тернопільська, Хмельницька обл.) на 0.2-0.7 м з виходом води на окремі ділянки заплави; на Стрв’яжі біля с.Луки (притока Дністра, Львівська обл.) на 1-2 м та очікується пiдйом рiвнiв води на 0.2-0.7 м на річках басейну Західного Бугу. На Стрв’яжі, Західному Бузі, його притоках подальше затоплення заплави, с/г угідь, можливе досягнення відміток початкового підтоплення низькорозташованих окремих будівель, господарських об’єктів. 

4-6 червня у східних та південних областях очікується висока (4 клас), в Криму – висока та місцями надзвичайно висока (4-5 клас) пожежна небезпека.  

  • Дощі різної інтенсивностігрози, місцями град очікуються на більшості території регіону протягом доби 4 та вночі в Карпатському регіоні 5 червня (місцями пройдуть дуже сильні дощізливи). При сильних зливах ймовірне утворення значного місцевого та схилового стоку та формування селевих потоків в горах.
  • Вітер змінних напрямків, 5-10 м/с, під час гроз 4 червня – зі шквалами до 17-22 м/с.
  • Температура повітря вночі 4-5 червня 8-14 градусів, в інші ночі коливатиметься у межах 6-12 градусів. Вдень 4-6 очікується від 16 до 23 градусів, а надалі температура підвищиться до 22-27 градусів.
  • 4 червня очікується відновлення підйому рівнів води на річках Закарпаття, річках басейнів Прута та Сірета, гірських притоках Дністра на 0,5-1,5 м, без загрози негативних наслідків.
  • 4-5 червня продовжиться зростання рівнів води над рівнями на 8 годину 3 червня на: р.Вишні (басейн Сяну, Львівська обл.),   ділянці Дністра Роздол-Заліщики на 0.5-1.0 м; на лівих рівнинних притоках Дністра та у верхів’ях приток Прип’яті (Тернопільська, Хмельницька обл.) на 0.2-0.7 м з виходом води на окремі ділянки заплави; на Стрв’яжі біля с.Луки (притока Дністра, Львівська обл.) на 1-2 м та очікується пiдйом рiвнiв води на 0.2-0.7 м на річках басейну Західного Бугу. На Стрв’яжі, Західному Бузі, його притоках подальше затоплення заплави, с/г угідь, можливе досягнення відміток початкового підтоплення низькорозташованих окремих будівель, господарських об’єктів.

  • Дощі з грозами, переважно короткочасні, в окремих районах -град вірогідні місцями 4-5 червня, більш інтенсивні – у північній половині регіону.
  • Вітер змінних напрямків, 5-10 м/с; 4 червня під час гроз шквалистий до 17-22 м/с.
  • Температура повітря вночі у перші два дні періоду 11-16 градусів, 6-8 червня – 7-13 градусів. Денна температура 4-6 червня складатиме 20-25 градусів, а до кінця періоду підвищиться на 2-5 градусів.

  • Короткочасні дощігрози, в окремих районах град можливі протягом доби 4 червня місями на всій території регіону та у східній його половині вдень 5 червня. Сильні дощі (зливи) ймовірні в Криму та місцями в Приазов’ї 7-8 червня. При сильних зливах ймовірне утворення значного місцевого та схилового стоку та формування селевих потоків в горах.
  • Вітер південно-західний з переходом на південно-східний 5-10 м/с, під час гроз всюди – 4-5 червня, в Криму та Приазов’ї (особливонаузбережжі морів) – 7-8 червня вітер підсилиться до 7-12 м/с, шквали до 17-22 м/с.
  • Температура повітря 4-5 червня вночі у північній та східній частині регіону 15-20, вдень від 25-30 градусів, в решту днів вночі 9-14, вдень 22-27 градусів тепла. На півдні регіону вночі 14-19, вдень 25-30 градусів, лише наприкінці періоду нічна температура може знизитись до 10-15 градусів тепла.
  • 4-6 червня у Херсонській, Донецькій, Харківській та Луганській областях очікується висока (4 клас), в Криму – висока та місцями надзвичайно висока (4-5 клас)  пожежна небезпека.

Інформацію № 12-199/01 складено 3 червня 2010 року Управлінням інформаційно-аналітичного забезпечення на основі прогнозів Гідрометслужби України та прогнозних сайтів з мережі Інтернет, МНС України

Источник: Власти.нет

  • 166
  • 06.06.2010 21:18

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода