В Одессе любители нетрадиционного секса пытались получить доступ к информации о детях

Читати цю новину російською мовою
В Одессе любители нетрадиционного секса пытались получить доступ к информации о детях
10 червня у відповідь на звернення депутата Одеської міської ради Олексія Гончаренка прокуратура Одеської області заблокувала впровадження в Одесі скандального проекту «Безпечна школа». Молодий політик-регіонал нещодавно оприлюднив результат

ти шокуючого розслідування, яке показало: досьє на школярів незаконно збирають особи з доволі сумнівною репутацією.

Виконавець проекту, київська компанія «Інтел Сек’юріті Україна», уклала з міським департаментом освіти та науки угоду, згідно з якою нібито за спонсорські кошти в школах Одеси мали бути встановлені пропускні турнікети «Лазергард», безперешкодно пройти крізь які можна тільки за наявності спеціальної пластикової картки.

Для виготовлення таких карток – «електронних паспортів учня» — кожен школяр мав заповнити анкету з особистими даними (включно навіть деякі медичні показники), сфотографуватися і принести до школи 48 гривень. Для виготовлення таких карток – «електронних паспортів учня» — кожен школяр мав заповнити анкету з особистими даними (включно навіть деякі медичні показники), сфотографуватися і принести до школи 48 гривень. Як з’ясувалось пізніше, собівартість такої картки складає 4-8 грн. Враховуючи кількість одеських школярів (76667 дітей), організатори схеми могли покласти в карман біля 3 мільйонів гривень.

Оскільки батьки звикли довірливо ставитися до всього, що пропонується в школі, більшість з них не звернули увагу, що стороння компанія вимагає щодо дитини інформацію, несанкціонований збір якої заборонений законом. Жодного підтверджуючого документу про цільове призначення зданих «на турнікети» грошей в школах не надавали. Окрім того, до шкіл приходили сторонні фотографи і робили зйомку учнів, про що діти повідомляли вдома вже пост фактум.

Незважаючи на те, що компанія-виконавець наголошувала на добровільності участі в програмі «Безпечна школа», батьки, які відмовлялися надавати в невідомі руки приватну інформацію про своїх дітей, відчували з боку дирекцій шкіл неприхований тиск. Матері відкрито скаржилися – мовляв, учні приходять додому зі школи в сльозах, повідомляючи: вчителька передала, що наступного дня дитину не пустять на уроки без анкети і грошей «на турнікет». На батьківських зборах директори в ультимативній формі попереджали: хочете ви цього чи ні, але до 1 вересня турнікет в школі стоятиме.

У квітні ініціативна група батьків-«відмовників», отримавши з різних інстанцій численні відписки на свої скарги, звернулася до депутата Олексія Гончаренка. Він, у свою чергу, виніс запит щодо законності встановлення турнікетів на сесію міської ради. Водночас активісти кількох громадських об’єднань, в тому числі й очолюваної О.Гончаренком організації «Якість життя», провели детальний аналіз усіх відкритих джерел інформації, де містилися згадки про компанію «Інтел Сек’юріті Україна» та її посадових осіб.

В результаті виявилося, що керівники цієї фірми Артем Іренков та Марія Яремчук водночас є власниками інтернет-ресурсу, де спілкуються і призначають зустрічі та «фестивалі» десятки тисяч любителів садомазохістичних оргій з усіх міст Європи. Неважко уявити собі можливі наслідки отримання ними бази даних на десятки тисяч школярів, а також повної інформації про їх пересування в режимі реального часу.

До того ж проект, впроваджуваний цими «лицарями кнута і страпона», не мав жодних дозвільних документів, передбачених законодавством: ані сертифікатів Держстандарту на обладнання систем контролю доступу, ані дозволу МЧС, пожежної охорони та санепіднадзору на встановлення цього обладнання у школах, ані підтвердження гарантії збереження конфіденційності отриманої інформації. А діяльність закордонної компанії-засновника, яка начебто мала виступити спонсором «Безпечної школи» і за власні кошти встановити турнікети, виявилася заблокованою федеральними службами США, про що міститься відповідна довідка на сайті держсекретаря штату Каліфорнія, де компанію зареєстровано. Тобто, за законами України, ця фірма не мала жодного права вести будь-яку фінансову та господарську діяльність на території нашої держави, в тому числі й виступати спонсором або грантодавцем.

Навіть одного з перелічених пунктів вистачило б, аби тримати таку компанію подалі не тільки від дітей, але й від Одеси взагалі, тим більше що вся вищезгадана інформація знаходиться у відкритому доступі — за бажання перевірити репутацію потенційного партнера міське управління інформації могло б з легкістю це зробити. Але попри все це, міська влада надає «Інтел Сек’юріті Україна» повний карт-бланш на встановлення турнікетів в школах. І не просто надає, а всіляко рекламує «корисну для міста ініціативу» та захищає її від критиків.

26 квітня регіонал Олексій Гончаренко разом з головою Інтернет партії України Дмитром Голубовим (який також брав участь у розслідуванні) на спеціальній прес-конференції оприлюднили всі ці факти, підтвердивши їх численними доказами, та оголосили про те, що найближчим часом всю зібрану інформацію передають до прокуратури. У відповідь А.Іренков та М.Яремчук звинуватили їх в наклепі та пообіцяли подати до суду (обіцянку, щоправда, досі не виконали).

Шокуюча новина викликала серед батьків великий резонанс. Організація «Якість життя» надавала бажаючим відмовитися від участі у проекті «Безпечна школа» копії офіційних документів, форми для заяв, забезпечувала інформаційну підтримку ініціативнім групам «відмовників». Олексій Гончаренко звернувся з офіційними депутатськими листами до прокуратури Одеської області, до комітету Верховної Ради по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

На захист дітей виступила і церква: митрополит Одеський та Херсонський Агафангел нагадав міському голові, що електронні охоронні прилади не можуть замінити любові батьків до дітей та поваги учнів до вчителів, і зауважив, що не варто віддавати справу дитячої безпеки у руки людей, чия поведінка далека від норм християнської моралі.

Незважаючи на явні ознаки правопорушень, міський департамент освіти продовжував розгортати «турнікетний» проект, аж доки 10 червня, розглянувши звернення Олексія Гончаренка та надані ним документи, спеціальна міжвідомча нарада прокуратури Одеської області не призупинила реалізацію програми «Безпечна школа» через наявність ряду фактів, що викликали сумніви у законності встановлення турнікетів. Перш ніж дозволити продовження проекту, прокуратура планує провести ретельну перевірку всіх деталей за цим питанням.

Источник: Версии

  • 88
  • 11.06.2010 17:17

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода