Голосіївський районний суд м. Києва підсудив росіянину, котрий «віджав» частину SkyMall

Читать новость на украинском языке
Голосіївський районний суд м. Києва підсудив росіянину, котрий «віджав» частину SkyMall
Суддівське свавілля усупереч намаганням влади реформувати зашкарублу корупційну судову систему в країні продовжує вражати своєю безпринципністю та безкарністю.

І хоча незмінним фаворитом за кількістю неправосудних рішень є Печерський суд м. Києва, як виявилося, у інших районних судах столиці відбуваються речі не менш скандальні.

Зокрема, суддя Голосіївського суду за змовою з Головою суду, пішли навіть на цинічне ігнорування рішень міжнародних судів.

Історія провадження, про яке піде мова цікава ще тим, що на порушення законодавства та принципів судочинства заступниця Голови суду – суддя Лариса Калініченко за покровительства Голови суду Голосіївського райсуду – Олени Первушеної пішла в інтересах російського опального бізнесмена, який зажив в Україні слави шахрая через незаконне відчуження у іноземного інвестора частин українського ТЦ «SkyMall», – Андрія Адамовського.

Спір, у якому Л. Калінченко постановила завідомо неправосудне рішення виник між колишніми партнерами по бізнесу А. Адамовським та його компанією Стокман Інтерхолд СА з однієї сторони та українським бізнесменом А. Малицьким з іншої. Справа стосувалася частини спільного капіталу колишніх партнерів, яки мали працювали у сфері нафто-хімчної галузі.

Після майже 5 років судового розгляду, Суд Британських Віргінських Островів 01.10.2014 постановив об’єктивне та законне рішення на користь А. Малицького, яким зобов’язав А. Адамовського виплатити на користь українського бізнесмена 35 802 000 (тридцять п’ять мільйонів вісімсот дві тисячі) дол. США, які, по суті, були інвестовані в ТЦ «SkyMall», що знаходиться на території України..

Натомість, А. Адамовський, намагаючись уникнути виконання рішення міжнародного суду, та намагаючись захисти вкрадені активи, подав безпідставний зустрічний позов до колишнього бізнес-партнера у Голосіївський районний суд м. Києва.

І хоча, за логікою та відповідно до діючого законодавства, Голосіївський суд взагалі не мав права братися за розгляд такого позову (оскільки, це виключна компетенція господарського суду), суддя Л. Калініченко його не тільки розглянула а й умудрилась винести відповідне “рішення”. Всього протягом 5 засідань без участі сторони відповідача, вона винесла рішення на користь А. Адамовського, ігноруючи усі рішення міжнародних інстанції. Загальна тривалість всіх засідань по даній справі склала всього 185 хв. (трохи більше 3 годин). В свою чергу, лише саме заслуховування рішення по справі Суду Британських Віргінських Островів тривало майже 5 тижнів.

Крім того, суддя Голосіївського районного суду м. Києва прийняла рішення без жодного оригіналу документу у справі. Лише на основі копій сумнівного змісту, суддя присудила А. Малицькому сплатити на користь А. Адамовського 750 млн. грн. Звідки у рішенні суду взялась така сума та за яких обставин «переможець» міжнародних судів має сплачувати її російському «шахраю», суддя у своєму рішенні не пояснила. Більше того, протягом місяця після прийняття цього рішення, вона не надавала стороні відповідача повного тексту документи, аби унеможливити підготовку апеляційної скарги.

Враховуючи суму, про яку йдеться у незаконному рішенні суду, не важко зрозуміти, що відкат за такі дії судді склав не малий відсоток.

На особливу увагу антикорупційних громадських організацій заслуговує той факт, що суддя Л. Калініченко, починаючи з 2 вересня 2014 року не висвітлює своїх прийнятих рішень у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Крім того, що це є порушення Закону, така поведінка судді в черговий раз засвідчує її заангажованість та спробу уникнути публічності своїх незаконних дії. Голова суду на всі звернення та зауваження не реагує , чим зневажає принцип неупередженності та змагальності сторін.

ФОТО з реєстру.

Історія у цій загадкові справі з мільйонними сумами не завершена. Найближчим часом очікується, що рішення Голосіївського суду буде переглянуто Апеляційним судом. За таких обставин, судді О.Первушина та Л. Калініченко рано чи пізно, однак будуть змушені відповісти за свої дії не лише перед членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Люстраційної комісії, відповідні скарги до яких уже подано, але, сподіваємось, і перед судом.

Одна справа, коли українські судді приймають замовні рішення, та зовсім інша справа, якщо вони це роблять у ситуаціях, коли міжнародні інстанції вже сказали своє слово у тих чи інших провадженнях. Окрім сорому за країну, такі дії повинні мати наслідком відповідальність кожного причетного до свавілля та корупції. При тому, що органи прокуратури вже поінформовані про даний злочинний прецедент.

Варто зауважити, що Л. Калініченко – суддя, яка розглядала справи учасників Майдану, однак за жодне зі своїх неправосудних рішень проти активістів, вона поки що відповідальності так і не понесла.

Що стосується А. Адамовського, то даний опальний російській бізнесмен, хоч і народився в Одесі, вже тривалий час проживає у Москві, а в Києві володіє землею та нерухомістю. Він зажив скандальної слави через незаконне відчуження частини ТЦ «SkyMall» у естонського бізнесмена Хіллар Тедера.

В умовах, яких нині перебуває наша країна, такі судді та їх рішення не тільки паплюжать чинне законодавство та вбивають останню надію громадян на справедливий суд, але й є лакмусовим папірцем для інвесторів, яких в Україні стає дедалі менше. Жоден інвестор не прийде в Україну, усвідомлюючи той факт, що за рішенням районного суду в нього можуть відібрати його кошти, активи та нерухомість. Тож наше журналістське розслідування триватиме, адже громадяни нашої країни мають знати, хто саме знищує їх надію на світле європейське майбутнє.

Источник: Власти.нет

  • 661
  • 09.04.2015 13:59

Коментарі до цієї новини:

Последние новости

Главное

Погода