Колектив Дніпровського театру імені Шевченка відвідав столицю канадійського Євромайдану та Ніагарський водоспад

Читать новость на украинском языке
Колектив Дніпровського театру імені Шевченка відвідав столицю канадійського Євромайдану та Ніагарський водоспад
По завершенню концертної програми творчого візиту до Канади, колективу Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка влаштували екскурсію на Ніагарський водоспад.

Організував поїздку відомий скрипаль-віртуоз Василь Попадюк. Каже, місце обрав не випадково, воно є знаковим для тутешніх українців.

«По-перше це чудо світу, і побувати в Торонто і не бути на Ніагарі – це просто злочин, – зазначив Василь Попадюк. – По-друге, Ніагара цікава ще й тим, що тут згори є українська церква, і коли був Євромайдан, то Ніагара була підсвічена жовто-блакитними кольорами. І саме поряд з Ніагарським водоспадом був канадійський Євромайдан. Всі молились тут за Україну, за людей, які відстоювали свій вибір. Багато політиків, митців виступали тут, було дуже багато людей. І муніципалітет Ніагара Фоллс зробив усе, аби місто було максимально жовто-блакитне».


Ніагарський водоспад називають одним з чудес світу. Розташований на кордоні Канади та Сполучених Штатів Америки. Щосекунди скидає 3000 тонн води. Є одним з найпотужніших водоспадів планети – сьомий за витратою води. Під водоспадом збудовані гідроелектростанції загальною потужністю до 4,4 гігават.

«Подивіться на цю красу, на цю чистоту та силу води. Я хочу побажати, щоб така сила і у наших людей була, як у цієї води. У нас неймовірний вихор емоцій, і ми поки не можемо зібрати їх докупи. Це неперевершено», – не приховувала захвату директор театру, заслужена артистка України Оксана Петровська.

«У мене таке враження, що я стою на вершині Всесвіту, і з цієї вершини я хочу вклонитись всім, хто зробив нам такий великий подарунок. Зокрема, президенту благодійного фонду «Солідарність» Олександру Петровському. Хочу подякувати і генію на сцені, але такому простому в житті Василю Попадюку, Юрій Клюфасу, колективам усіх шкіл, де ми виступали, усіх концертних зал», – розчулилась народна артистка України Лідія Кушкова-Шевченко.

Власне, відвідини Ніагарського водоспаду завершують програму творчого візиту Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади. За тиждень часу колектив театру дав 8 вистав «Коза-Дереза» як в українських школах, так і на фестивалях, поставив повноцінну концерт-виставу «АТО – «Ангели тебе оберігають», а також виступив з двома концертами української традиційної та сучасної музики.

«Нас дуже добре зустрічали, на наші вистави й концерти приходили люди, які живуть в США. І вони казали, що ви маєте приїхати до нас, бо такі колективи ще не приїздили. Концерти відбуваються, а от такого театру ще не було. І Ми у вашому концерті бачили усе, і ваше життя, і сьогодення, і історію, те, що ми не бачимо тут по телебаченню», – зазначає Оксана Петровська.

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка заснований 23 серпня 1918 року указом гетьмана України  Павла Скоропадського. Театр відкрито прем’єрною виставою «Лісова пісня» Лесі Українки. З 1927 року постійне місце перебування театру – місто Дніпро. На сцені театру виступали Лесь Курбас, Гнат Юра, Наталія Ужвій, Микола Садовський, Леонід Задніпровський, Лідія Кушкова. Серед сучасних акторів – ветерани війни на сході України. Колектив театру дав 5  концертів в зоні АТО та в місцях дислокації ООС.

З 2016 року театр очолює Оксана Петровська, заслужена артистка України, провідний майстер сцени, кавалер ордена «Князя Володимира Великого ІІІ ступеня», а з 2018 року Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка має статус Національного. Театр – поки єдиний у Дніпрі з виключним україномовним репертуаром.

Візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади відбувається за підтримки Благодійного Фонду «Солідарність».

Источник: Власти.нет

  • 166
  • 05.06.2019 09:30

Коментарі до цієї новини:

Последние новости

Главное

Погода