Побажання мінкультівському «збитому льотчикові»

Читать новость на украинском языке
Побажання мінкультівському «збитому льотчикові»
На зустрічі міністра Ткаченка та глави нової Держслужби етнополітики та свободи совісті Олени Богдан із лідерами церков не було одного з провідних архітекторів нашої автокефалії – Андрія Юраша.

На зустрічі міністра Ткаченка та глави нової Держслужби етнополітики та свободи совісті Олени Богдан із лідерами церков не було одного з провідних архітекторів нашої автокефалії – Андрія Юраша. У той час, як пані Богдан набирала собі очки, обіцяючи не закривати храми на карантин, пан Юраш сидів на іншому заході, нижчому за статусом. Кажуть, бадьориться, але стан пригнічений: спілкується важко, іноді з роздратуванням, губиться у відповідях. Багато хто все ще жаліє його, виражає співчуття. Він злиться.

Своїм соратникам, що були партнерами і друзями, Андрій Васильович подає свій перехід у Відділ Управління Департаменту гуманітарної і соціальної політики Секретаріату Кабміну як неабияке підвищення та нові можливості: замість якоїсь там держслужби, діяльність якої все одне координується Мінкультури, він потрапив до загону спецпризначення, «особливий підрозділ Кабінету міністрів», і тепер сам будь-кого «закоординує». На новій посаді Юраш намагається вийти на ВСЦіРО, на глав церков, добитися особистих зустрічей з кожним. Митрополитові Єпіфанію, говорять, пообіцяв храм Спаса на Берестові. Блаженнішому Святославові – просування закону про капеланство. Але чи є в нього зараз необхідний ресурс?

Пропозиції, які Юраш робить Шмигалю, той сприймає скептично. І недивно: з Мінкультури пана Андрія виставили зі скандалом, а тепер він ще і судиться з Кабінетом міністрів. Чи то п’ятий, чи то шостий вже позов за ліком. І воно йому треба? Ясно ж, що посаду голови ДЕСС йому не повернуть. Адже позиватися до власного працедавця – невдячна справа.

Гірка і справедлива наша історія. Не так давно всесильний пан Юраш розсилав таємні указівки губернаторам про те, як «вписатися» в створений Петром Порошенком історичний момент і підтримати ПЦУ. А скільки крові він випив із патріарха Філарета тільки за цей рік, під час ганебної так званої «ліквідації» Київської Патріархії? Маленькі витівки з реєстром і паперами. Великі образи. Повне ігнорування протестів, судових позовів, моральних стандартів… Це було, скоріше, схоже на спробу ліквідації заслуженого старця. Тепер же, попри різницю у віці, вони все більше схожі один на одного. І своїм непростим, амбітним характером. І неоцінимим вкладом в історію Єдиної Помісної Церкви. І тим, що потім виявилися нікому не потрібні.

Будемо відверті: якщо ПЦУ – улюблене дітище Андрія Васильовича, то греко-католикам Києва і Львова дякувати йому було особливо нема за що – навіть у ті роки, коли він був при силі. А зараз? Гострий конфлікт із колишнім працедавцем, суди з нинішнім, алкоголь, старі зв’язки йдуть з рук…

І все ж таки побажаємо Андрію Юрашу того, чого бракує Україні – справедливого світу з усіма. Передусім – із самим собою. І справедливого, рівного відношення до всіх на новій посаді.

Источник: Власти.нет

  • 130
  • 18.11.2020 11:33

Коментарі до цієї новини:

Последние новости

Главное

Погода