Сьогодні підпишуть угоду про вивезення зерна з України: як вона працюватиме

Читать новость на украинском языке
Сьогодні підпишуть угоду про вивезення зерна з України: як вона працюватиме
Угода про створення зернового коридору, яку у п'ятницю, 22 липня, планується підписати у Стамбулі, не передбачає повного розмінування українських портів.

Про це повідомив телеканал NTV.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

У рамках досягнутих на переговорах «четвірки» домовленостей передбачається лоцманське проведення суден, завантажених зерном, з українських портів до їх виходу в міжнародні води та проходження по раніше визначеним безпечним коридорам.

За інформацією газети Cumhuriyet, за безпеку перевезення Чорним морем сільгосппродукції відповідатиме координаційний центр у Стамбулі, в якому на постійній основі будуть знаходитися представники «четвірки». Росія, як повідомляється, наполягала на цьому варіанті, українська сторона виступала за передачу функцій контролю центром ООН.

Перевірка завантажених суден здійснюватиметься у точках, визначених Туреччиною разом із Росією. До останнього моменту не було ясності щодо перевірки суховантажів, що повертаються в українські порти, оскільки Україна виступала проти участі в цьому Росії. Як урегульовано цю проблему, не уточнюється. Cumhuriyet не виключає, що функції контролю можуть бути передані Туреччині.

ВМС Туреччини в рамках досягнутих домовленостей виконуватимуть роль посередника між РФ та Україною, а ООН контролюватиме весь процес експорту сільгосппродукції.

  • 237
  • 22.07.2022 08:49

Коментарі до цієї новини:

Последние новости

Главное

Погода