Нового очільника ЗСУ українці отримають «під ялинку»?

Читать новость на украинском языке
Нового очільника ЗСУ українці отримають «під ялинку»?
На «оглядини» до Штатів днями відправилася велика делегація на чолі з генералом Забродським та міністром Умеровим

На «оглядини» до Штатів днями відправилася велика делегація на чолі з генералом Забродським та міністром Умеровим. Як повідомляють поінформовані джерела, саме бойовий генерал Михайло Забродський може замінити на своєму посту командувача ЗСУ Валерія Залужного.

Чутки про можливу відставку Залужного, які все інтенсивніше поширюються в інфопросторі, тепер набувають більш чітких обрисів. За інформацією інсайдерів, офіс Зеленського вже визначився з кандидатурою нового командувача української армії. Тепер цю кандидатуру мають погодити у Вашингтоні.

Американські партнери вже не вперше висловлюють певні претензії до рішень українських Сил Оборони, які визначають ситуацію на фронті. На думку Вашингтона, результати контрнаступу не виправдали очікувань, а головне — суперечили планам, визначеним спільно із союзниками. Американці наполягають на зміні підходів до ведення бойових дій з боку України, вимагають більш нестандартних та свіжих рішень, які потужніше стимулюватимуть рух на фронті. Попри неодноразові натяки США, генерал Залужний так і не зміг запропонувати принципово нових ідей та кроків, що в наслідку заводить ситуацію на полі бою в стратегічний глухий кут.

Напруги додала і позиція Залужного під час останнього візиту Ллойд Остіна до України, коли командувач виставив вочевидь завищені вимоги до союзників, зокрема озвучуючи потребу в 17 мільйонів снарядів. Учасники перемовин вважають, що Залужний міг навмисно озвучувати подібні нереалістичні вимоги, усвідомлюючи, що партнери не мають можливості їх задовольнити. Вірогідно, такими кроками Залужний сам провокував актуалізацію питання власної відставки.

Зрештою, останні медійні активності самого Залужного опосередковано свідчать про те, що рішення ухвалено. Публікація зворушливого фото з дружиною, досить стримане, якщо не сказати більше, привітання на День Збройних Сил України, фрази на кшталт «мені не буде соромно» більше схожі на прощання і підготовку суспільної думки до відставки Залужного.

Водночас Валерій Федорович скористався правом «останнього слова» і сам запропонував собі заміну у вигляді генерала та екс-нардепа від партії Порошенка Михайла Забродського. Попри напружені стосунки команди Зеленського з пʼятим президентом, Вашингтон таки надіслав запрошення Забродському здійснити візит у США. Вочевидь, свою роль зіграли як категорична позиція Залужного, так і лобістські потужності ПОП.

У свою чергу Офіс, бажаючи уникнути подальшої ескалації внутрішньополітичної напруги, пішов на умови Залужного і фактично благословив Забродського на «оглядини» у Вашингтоні, відправивши разом з ним велику делегацію на чолі з міністром оборони Рустемом Умеровим.

Зрештою, Київ обмежений людським дефіцитом на посаду командувача: «лавка запасних» досить коротка і серед потужних кандидатів там можна побачити хіба Сирського, Буданова, Неїжпапу чи Наєва. Проте не зважаючи на їхні компетенції у своїх сферах, у кожного з них є свої недоліки.

Тож не виключено, що нового очільника ЗСУ українці отримають вже «під ялинку».

Источник: Site.ua

  • 1765
  • 08.12.2023 18:04

Коментарі до цієї новини:

Последние новости

Главное

Погода