Європарламент: у Туреччині немає свободи слова

Читати цю новину російською мовою
Європарламент: у Туреччині немає свободи слова
Більшість членів Європарламенту проголосувала за ухвалення звіту, стосовного Туреччини, у кожному пункті якого можна натрапити на жорстку критику на адресу турецької влади.

«Звіт, стосовний Туреччини», автором якого виступила член Європарламенту від Нідерландів Кеті Пірі, сповнений критичних зауважень до турецького політикуму.

Документ, ухвалений 14 квітня 2016 року, виявився найнегативнішим з будь-коли поданих звітів. У ньому жорстко засуджується, насамперед, відсутність свободи слова у повсякденному житті та медіапросторі, а також спостерігається критика, спрямована на турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.

У звіті наголошується, зокрема, на значному відхиленні від копенгагенських критеріїв. Європарламент висловив глибоке занепокоєння з приводу стагнації, яку Туреччина переживає у таких сферах, як свобода слова і друку, права людини, демократія і правова держава.

У звіті йдеться, зокрема, про таке: «Необхідно вжити відповідних заходів, аби запобігти рейдам і цькуванню представників медіапростору і журналістів; потрібно розслідувати всі випадки нападів і погроз на адресу журналістів, а також активно запобігати тиску на засоби масової інформації. Слід розрядити напружену політичну атмосферу, що унеможливлює свободу слова у медіапросторі й мережі Інтернет. Європарламент засуджує брутальні й незаконні напади на офіси низки видань із подальшим арештом і присвоєнням майна».

Надавши звіт, в якому пригадуються висловлення Ердогана на адресу Конституційного суду, в яких він казав, що «не приймає і не поважає його рішень», Європарламент закликав турецьку владу повернути свободу думки, слова і преси, які є одними з основних європейських цінностей, і терміново випустити на волю ув’язнених журналістів.

У звіті, зокрема, згадується про численні порушення у сфері свободи преси: «Ми засуджуємо незаконні й насильницькі арешти турецьких журналістів, передусім, − представників газети «Zaman», яких було затримано нещодавно. Нас дуже бентежить той факт, що діяльність каналів групи «Digitürk» було припинено через їхні політичні переконання.

Ми закликаємо турецький уряд припинити економічний і політичний тиск на представників вільної преси. Ми жорстко засуджуємо вербальне і фізичне насилля, постійний наклеп і використання законів, покликаних запобігати тероризму, проти журналістів.

Блокування сайтів новин і сторінок у соцмережах змушує журналістів, які постійно бояться зростання тиску з боку влади, вдаватися до так званої автоцензури. Ми дуже занепокоєні через те, що було заблоковано десятки тисяч сайтів».

Засудивши представників турецької влади за позбавлення іноземних журналістів акредитації і депортацію з країни, Європарламент висловив глибоке обурення з приводу поширення авторитаризму за часів панування провідної політичної партії сучасної Туреччини.

Источник: Власти.нет

  • 123
  • 18.04.2016 17:43

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода