М.Катеринчук має відношення до зникнення грошей, зібраних для Оксани Макар?

Читати цю новину російською мовою
М.Катеринчук має відношення до зникнення грошей, зібраних для Оксани Макар?
Народний депутат і голова «Європейської партії України» Микола Катеринчук може мати відношення до грошей, які були зібрані в Україні та закордоном для лікування жертв резонансних злочинів на Миколаївщині – Оксани Макар та Олександри Попової.

Таку думку висловлює правозахисник, керівник Миколаївської приймальні Української Гельсінської групи з прав людини Олена Кабашна в інтерв’ю Інтернет-виданню «Преступности. НЕТ».

Нагадаємо, що у березні 2012 року групове зґвалтування та жорстоке вбивство 19-річної мешканки м.Миколаїв Оксани Макар викликало справжній шок в суспільстві. Троє вже засуджених злочинців спочатку душили, а пізніше намагались підпалити ще живу дівчину. Не зважаючи на це, Оксана Макар не померла одразу, а ще 19 діб боролась за життя у Миколаївській лікарні швидкої допомоги. На лікування цієї дівчини, а також жертви жорстокого побиття Олександри Попової, яка лікувалась у тій же лікарні, в Україні та в інших країнах була зібрана колосальна сума грошей, щонайменше 1 мільйон гривень, хоча точна сума не відома.

  • Збирати гроші в таких масштабах – тут потрібні професійні навики. Мені здається, що тут роль Миколи Катеринчука дуже зрозуміла. Залучались люди, які вміли професійно збирати пожертви, тому що сама Суровицька [Тетяна Суровицька - матір Оксани Макар, раніше судима, - ред.] – це нуль, – розповідає правозахисник.

Оскільки ніякий облік грошей не вівся, достеменно так і не відомо, скільки грошей встигли витратити на ліки для самої О.Макар (яка померла 19 березня 2012 року), скільки – для Олександри Попової (для її лікування буцімто передала якісь кошти Тетяна Суровицька), а скільки було передано німецькому журналісту Райку Опітцу, якого до «справи Оксани Макар» залучив саме Микола Катеринчук (він був одним із офіційних захисників Т.Суровицької у судовому процесі над вбивцями її доньки).

Розповідає Олена Кабашна:

  • Опітц і Катеринчук були тісно пов’язані по виборчій кампанії, Опітц постійно був з ним у Вінницькій області, на 13 окрузі, і Катеринчук представляв його як депутата Європарламенту.

Як повідомлялось у ЗМІ, після смерті своєї доньки Тетяна Суровицька передала Райку Опітцу суму в 640 000 гривень «з рук в руки». Опітц начебто відвіз гроші в Німеччину, звідки згодом привіз 2 енцифалографи. За його словами, один апарат придбано за гроші, взяті у Суровицької, інший – подарунок німецьких лікарів. Втім, точну вартість апаратури встановити неможливо, оскільки її митна вартість складає всього… 10 євро.

Мама Олександри Попової (для лікування якої в тому числі й необхідний був енцифалограф), Алла Ґудзь, заявляла, що обладнання використовувати неможливо, оскільки воно не комплектне.

Керівник Миколаївської приймальні Української Гельсінської групи з прав людини Олена Кабашна підозрює, що зібрані співчутливими українцями гроші пішли «не зовсім» туди, куди потрібно, а маніпуляції Оптіца з несправними енцефалографами – просто прикриття скоєного розкрадання.

  • Якщо насправді вони [гроші, - ред.] пішли туди, куди ми думаємо – на виборчу кампанію Катеринчука, то це просто… Катеринчук був бідний, від нього напередодні виборів втекли усі, він залишився практично без нічого, ніхто не думав, що він взагалі буде балотуватись. Звідки ж взялись гроші на проведення кампанії? Якщо вдасться довести, що туди пішли «гроші Макар», то на Катеринчука чекає сумний фінал,– стверджує О.Кабашна.

Запитання правозахисника, звичайно ж, залишаються без відповідей. Відомо лише, що невдовзі після завершення виборчої кампанії Микола Катеринчук розсварився із Райком Опітцом. Народний депутат відгукується про Опітца із роздратуванням, намагаючись зобразити як афериста та провокатора. Втім, Катеринчук не заперечує, що німець надавав йому цінні послуги:

  • Він не подвійний агент, він проходимець. І те відео з Хармсом на невеличкому човні на Дніпрі знімав також Опітц… [йдеться про відео, яке зафіксувало Катеринчука і його іншого німецького друга Лутца Хармса в розкішній обстановці на яхті, - ред.] Хоча, коли я був у Німеччині, я за допомогою Опітца вже ввечері був на зустрічі у президента Гаука. – сказав М.Катеринчук в інтерв’ю «Українській Правді» .

Источник: Власти.нет

  • 615
  • 16.05.2013 11:53

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода