Свободівці та регіонали ділять посади у «Колосі»

Читати цю новину російською мовою
Свободівці та регіонали ділять посади у «Колосі»
Представники Партії регіонів та «Свободи» на спільних з’їздах діляться сферами впливу. Так сталося у фізкультурно-спортивному товаристві «Колос», де незаконно призначили керівника та першого заступника.

Наприкінці березня Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос» АПК України провело зібрання невизначеного формату. Подія була заявлена як з’їзд, але насправді відбувся дерибан посад. Фактично з мовчазної згоди теперішнього керівництва Міністерства агрополітики, яке представляє партію «Свобода», роздавалися крісла регіоналам.

«Делегати зібрання так і не зрозуміли, що власне відбулося перед їхніми очима. Зокрема, ніхто чітко не може відповісти, хто і за кого голосував, якою кількістю голосів обрали теперішнього керівника «Колосу» Олександра Мендуся. Він, між іншим, наразі перебуває під слідством у кримінальній справі», – розповідають очевидці події.

Також не зрозуміло, для чого «Колосу» одразу два перших заступники. Як відомо, Марію Власенко суд поновив на посаді, в той самий час регіонал Григорій Савчук також самопризначився першим заступником. Варто додати, що самі делегати з’їзду визнали зібрання незаконним і вирішили в жодному разі не виконувати рішення, за які на ньому приймалися.

Фахівці припускають, що в «Колосі» йде боротьба за активи, і за цим стоять люди з Мінагрополітики. В першу чергу, це заступник нинішнього міністра Олександр Сень. Через нього до кабінету міністра Ігоря Швайки потрапили деякі «колосівці», які претендують на прибуткові посади в товаристві. Другий по значимості персонаж – директор профільного департаменту – Сергій Кадигроб. Він намагається просувати до влади своїх наближених осіб.

Проте головною дійовою особою нездорових подій довкола «Колосу» вважають Сергія Татусяка. Він відомий тим, що у 2004 та 2010 роках на базі Вінницького обласного «Колосу», організував виборчий штаб Януковича. За це однопартійці обрали його головою Вінницької обласної ради.

Саме Татусяк у 2012 році незаконно проштовхнув на посаду керівника «Колосу» Олександра Мендуся. У пресі вже повідомляли про те, що Мендусь відмінив фінансування спортивних заходів, заборгував працівникам зарплатню. Разом з тим прийняв рішення про надбавки до власного заробітку та купівлю собі квартири у Києві за державний кошт.

За словами членів товариства «Колос», влітку минулого року Мендусь разом з Татусяком та сумнівними бізнесменами зробили рейд активів, які є у власності організації. Кажуть, що тоді вони оцінили бізнес-можливості цих об’єктів та розподіли між собою відсотки.

Як відомо, товариство «Колос» почало втрачати свої активи ще у 90-тих. Невизначеність власності, фальшива статистика членства, суб’єктивізм управління та корупція призвели до зникнення об’єктів, що будувались за рахунок народних коштів. Іванофранківщина та Кіровоградщина втратили спорткомплекси, Житомирщина – веслувальні, та кінно-спортивну бази, Київщина – спортивно-оздоровчі об’єкти на Трухановому острові, Осокорках, у Боярці.

Першу спробу об’єктивного аналізу діяльності товариства було зроблено Мінагрополітики у 2010 році. Тоді екс-міністр Микола Присяжнюк дав доручення розробити Концепцію розвитку товариства, але його проігнорували. На останньому зібранні «Колосу» це питання стояло 4-м, але його так і не розглянули, бо були зайняті «важливішою» справою – свободівці та регіонали торгувалися з посади і перспективні тіньові гроші.

  • 155
  • 02.04.2014 09:43

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода