Україна перетворюється з промислової країни на аграрну – експерт

Читати цю новину російською мовою
Україна перетворюється з промислової країни на аграрну – експерт
У мінагрополітики повідомляють, що позитивне сальдо зовнішньої торгівлі сягло $10,6 млрд. Разом з тим, за аналізом «Публічного аудиту», цього показника вдалося досягти виключно внаслідок девальвації національної валюти та, відповідно, спаду імпорту до країни.

«Експорт у своїй масі, як і імпорт, впав, хоча й не так стрімко. Це, власне, й дозволило вийти на позитивне сальдо за підсумками минулого року. За даними Держкомстату України, у 2014 році профіцит зовнішньоторговельного балансу України становив $3,884 млрд», – зазначає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

Він вказує, що обсяги виробництва сільськогосподарської продукції у 2015 році, порівняно з минулим роком, знизилися. Вони збільшилися лише у фактичних цінах – на 2,7 млрд грн, але це пов’язано виключно з девальвацією гривні.

«Публічний аудит» також наводить дані структури експорту за попередні роки. Вони свідчать, що наша країна з промислової перетворюється на аграрну, хоча для неї завжди були пріоритетними обидві галузі. Так, у найкращий за останні чотири експортний рік (2011) левову частину експорту – 32,3% становили саме метали та вироби з них, тоді як відсоток продуктів рослинного походження й олії був у 2,5 меншим. У грошовому еквіваленті йдеться про $ 22,1 млрд та $ 8,9 млрд відповідно.

«Тобто, урядовці просто продовжують гратися цифрами, «красномовність» яких аж ніяк не свідчить про позитивну динаміку росту економіки країни», – резюмує він.

Источник: galinfo.com

  • 314
  • 24.03.2015 22:06

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода