США збили китайську кулю-шпигуна: у Пекіні жорстко відреагували

Читати цю новину російською мовою
США збили китайську кулю-шпигуна: у Пекіні жорстко відреагували

Американський винищувач збив китайську кулю ракетою

США збили гігантську китайську повітряну кулю, яка, очевидно, шпигунила за ключовими військовими об'єктами по всій Америці, що викликало негативну реакцію в Пекіні.

Про це повідомило ВВС.

Американський реактивний винищувач F-22 випустив по китайському аеростату одну ракету – AIM-9X Sidewinder – і він упав приблизно за шість морських миль від узбережжя США.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

У заяві Пентагону сказано, що військові зробили всі необхідні кроки для захисту від збору конфіденційної інформації розвідувальною повітряною кулею КНР. Наразі вони самі вивчають уламки китайського шпигуна.

«Ми змогли ретельно вивчити повітряну кулю та її обладнання, яке було цінним», – заявив високопосадовець міноборони США.

У заяві за кілька годин МЗС Китаю висловило “сильне невдоволення та протест проти застосування сили США для нападу на цивільні безпілотні літальні апарати”.

«Китайська сторона неодноразово інформувала американську сторону після перевірки, що аеростат призначений для цивільного використання і увійшов до США через форс-мажорні обставини – це був нещасний випадок», – сказано в заяві.

Виявлення повітряної кулі викликало дипломатичну кризу, коли держсекретар США Ентоні Блінкен негайно скасував поїздку до Китаю у вихідні через “безвідповідальний акт”.

Китайська влада заперечує, що повітряна куля була шпигуном, наполягаючи, що аеростат виконував метеорологічну місію і збився зі шляху.

  • 331
  • 05.02.2023 08:20

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода