Росія зажадала від Франції та Великобританії деколонізувати острови Майотта та Чагос

Читати цю новину російською мовою
Росія зажадала від Франції та Великобританії деколонізувати острови Майотта та Чагос

Мешканці острова Майотта категорично не хочуть бути "деколонізованими"

Глава МЗС РФ Сергій Лавров закликав завершити процес деколонізації в усьому світі, заявивши, що досі у Франції та Великобританії є колонії.

Як повідомила Російська газета, так міністр прокоментував звинувачення Росії у веденні «неоколоніальної політики» в Африці.

Лавров заявив, що острів Майотта був «анексований» свого часу у Коморських островів.

«Те саме стосується і відторгненого Лондоном у Маврикія острова Чагос, звідки близько півстоліття тому британці, всупереч рішенням ООН, по суті, вигнали місцеве населення заради створення своєї військової бази, де вона зараз і продовжує функціонувати», – обурився глава МЗС РФ.

Після цього він закликав довести до кінця процес деколонізації у всіх країнах світу і пообіцяв, що Москва «підтримає цей шлях».

До речі, жителі острову Майотта зовсім не в захваті від деколонізації. Проведений у 2009 році референдум підтвердив їхнє бажання здобути статус заморського департаменту Франції. «За» висловилися 95,2 % виборців з 61 % жителів Майотти, які взяли участь у голосуванні. І це вже другий референдум щодо належності Майотти. Перший був в 1974 році, коли архіпелаг Коморські острови обирав шлях незалежності. Тоді теж 63% населення Майотти забажали залишитися французькими підданими.

  • 1064
  • 15.02.2023 13:20

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода