Путін оголосив про боротьбу за «історичні рубежі» Росії: наступною може стати Молдова

Читати цю новину російською мовою
Путін оголосив про боротьбу за «історичні рубежі» Росії: наступною може стати Молдова

Путін заявив про битву за історичні рубежі Росії

22 лютого президент РФ Володимир Путін знову озвучив імперіалістичну тезу про те, що Росія виборює свої "історичні рубежі" і скасував указ про повагу до територіальної цілісності Молдови.

На це звернули увагу в Інституті вивчення війни (ISW).

Аналогічну заяву він робив у своїй промові перед вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року горда.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Путін виступив із чотирихвилинною промовою на мітингу на честь Дня захисника Вітчизни в Москві, заявивши, що зараз «точиться битва за історичні рубежі Росії, за російський народ».

При цьому Путін не зробив інших помітних зауважень про перебіг війни та не обговорював конкретних фронтових завдань.

На думку аналітиків ISW, концепція «історичних кордонів» Росії може бути використана для виправдання агресії проти практично будь-якого з сусідів Росії, а також Молдови та держав Центральної Азії, які не мають спільного кордону з Росією, оскільки всі вони містять територію, яка колись належала або Радянському Союзу, або Російській імперії, або й тому, й іншому.

Крім того, перед виступом Путін видав указ від 21 лютого, який скасовує його травневий указ 2012 року про позицію Росії щодо територіальної цілісності Молдови.

У ньому йшлося, що РФ твердо дотримуватиметься принципів Статуту ООН, які вимагають розвитку дружніх відносин між державами на основі рівності, поваги до їхнього суверенітету та територіальної цілісності, а також зобов’язання Росії активно шукати шляхи вирішення проблеми Придністров’я на основі поваги до територіальної цілісності Молдови.

В ISW вважають, що скасування указу 2012 року не свідчить про те, що Путін має намір напасти на Молдову – для цього він не має військового потенціалу – хоча це вказує на ескалацію його поточних зусиль щодо підриву молдавської держави.

  • 373
  • 23.02.2023 07:18

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода