Пандемія COVID-19 завершиться цього року: у ВООЗ закликали винести три уроки

Читати цю новину російською мовою
Пандемія COVID-19 завершиться цього року: у ВООЗ закликали винести три уроки
Вперше щотижнева кількість зареєстрованих смертей від COVID-19 зараз нижча, ніж три роки тому, коли було оголошено пандемію, тому в якийсь момент цього року можна буде сказати, що вона закінчилася.

Про це заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреєсус.

За його словами, зараз найголовніше, щоб всі винесли уроки з пандемії. Глава ВООЗ назвав три найголовніші.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

По-перше, це важливість громадської охорони здоров’я. Пандемія є яскравою демонстрацією того, що передова система медичного обслуговування — це не те саме, що сильна система охорони здоров’я.

Деякі країни з найскладнішим медичним обслуговуванням перевантажилися COVID-19.

Навпаки, деякі країни із середнім рівнем доходу з меншими ресурсами досягли набагато кращих результатів завдяки інвестиціям у громадську охорону здоров’я після спалахів SARS, MERS, H1N1 та інших.

Другий урок – важливість науки.

Протягом усієї пандемії наука давала інструменти, щоб зрозуміти, як цей вірус поширюється, як він викликає хворобу та як його зупинити.

“Наука дозволила нам секвенувати вірус протягом кількох днів після перших зареєстрованих випадків та розробити тести, методи лікування та вакцини швидше, ніж для будь-якого патогену в історії”, – зазначив Гебрейєсус.

Він також додав, що в деяких країнах та громадах, а також у соціальних мережах маргіналізація та політизація науки перешкоджають реагуванню на пандемію та забирають життя. Маски, вакцини, «локдауни» та інші заходи охорони здоров’я були глибоко політизовані.

Третій урок – це важливість співпраці.

Саме в той момент, коли світові потрібно було об’єднатися, щоб протистояти цій спільній загрозі як єдиному цілому, пандемія COVID-19 характеризувалася відсутністю співробітництва та координації.

За словами генсека ВООЗ, замість послідовних і узгоджених глобальних заходів у відповідь пандемія була відзначена хаотичною ковдрою реакцій на виклики.

Також Гебрейєсус зазначив, що питання про те, як почалася пандемія, поки залишається без відповіді.

  • 149
  • 14.03.2023 07:02

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода