Глави МЗС Китаю та України поспілкувалися про пошуки миру в Україні

Читати цю новину російською мовою
Глави МЗС Китаю та України поспілкувалися про пошуки миру в Україні
Державний радник та міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган поспілкувався телефоном з міністром закордонних справ України Кулебой.

Про це йдеться у повідомленні МЗС КНР.

Цінь Ган зазначив, що Китай високо цінує виражену Україною прихильність до побудови щирих відносин з Китаєм на основі взаємної поваги, і готовий працювати з Києвом для сприяння сталому та стабільному розвитку відносин двох країн із довгостроковою перспективою.

Кулеба пообіцяв, що Україна й надалі дотримуватиметься принципу «одного Китаю» і поважатиме територіальну цілісність КНР, а також сподівається на зміцнення взаємної довіри та поглиблення співпраці у різних галузях.

Також український міністр виклав останню ситуацію з “кризою” в Україні та перспективи мирних переговорів, подякував Китаю за надання гуманітарної допомоги. Крім того, він зазначив, що китайський «мирний план щодо врегулювання кризи в Україні» відображає його щирість у сприянні припиненню війни.

Цінь Ган зупинився на «чотирьох принципах», висунутих головою КНР Сі Цзіньпіном, наголосивши, що Китай завжди дотримувався об’єктивної та неупередженої позиції з питання України, прагнув утвердження миру та просування переговорів, а також закликав міжнародне співтовариство створити умови для мирних переговорів.

За словами Цінь Ганя, Китай стурбований ескалацією “кризи”, яка може вийти з-під контролю, і сподівається, що всі сторони залишаться спокійними, раціональними та стриманими. Він також висловив надію на якнайшвидше відновлення мирних переговорів та пошук політичного вирішення конфлікту.

“Я сподіваюся, що Росія збереже надію на діалог і переговори і не зачинить двері до політичного рішення, хоч би яким важким і складним воно було. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль для припинення вогню, щоб зупинити війну, послабити кризу та відновити мир”, – наголосив глава МЗС Китаю.

У свою чергу Кулеба у Twitter написав, що під час сьогоднішньої розмови з Цінь Ганем сторони обговорили значення принципу територіальної цілісності.

“Я наголосив на важливості Формули миру Зеленського для припинення агресії та відновлення справедливого миру в Україні”, – пояснив глава МЗС України.

  • 225
  • 16.03.2023 16:56

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода