Путін став четвертим главою держави з міжнародним ордером на арешт: кому він склав компанію

Читати цю новину російською мовою
Путін став четвертим главою держави з міжнародним ордером на арешт: кому він склав компанію
Путін став четвертим главою держави, ордер на арешт якого видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, більшість його колег спіткала незавидна доля

Президент Росії став першим серед європейських лідерів і лише четвертим вищим керівником, якого МКС звинуватив у злочинах, скоєних на президентській посаді.

Канал «Можем объяснить» розповів, кого ще із президентів МКС звинувачував у злочинах і яка доля їх спіткала.

  • Президент Судану Омар аль-Башир. Він став першим чинним главою держави, ордер на арешт якого видав МКС (2008). Аль-Башира звинувачували у геноциді у зв’язку з конфліктом у Дарфурі. Але звинувачення не заважало йому залишатися при владі наступних 11 років. У 2019 році аль-Башира повалили в ході військового перевороту і заарештували, але Гаазі поки не видали.

  • Президент Лівії Муаммар Каддафі. Ордер на арешт лівійського лідера було видано у 2011 році. Йому висунуто звинувачення у скоєнні злочинів проти людяності під час операції з придушення масових акцій протесту. До суду Каддафі не дожив, його вбили повстанці.

  • Президент Кот-д’Івуару Лоран Гбагбо. У 2011 році він програв вибори, сховався у бункері, але після штурму був заарештований та доставлений до Гааги. Гбагбо звинувачувався у злочинах проти людяності, скоєних у спробі зберегти владу. 2019 року був виправданий.

Крім МКС у системі міжнародного кримінального правосуддя також є спеціальні військові трибунали. У новітній історії їх було 8, зараз проходять два міжнародні трибунали: по Руанді та колишній Югославії.

В останньому процесі обвинуваченим проходив колишній президент Югославії Слободан Мілошевич, він помер у в’язниці у Гаазі, не дочекавшись вироку.

Спеціальний військовий трибунал для Путіна вже створюється.

  • 481
  • 18.03.2023 13:29

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода