Сі Цзіньпін та Путін розійшлися у поглядах на відносини Росії та Китаю

Читати цю новину російською мовою
Сі Цзіньпін та Путін розійшлися у поглядах на відносини Росії та Китаю
Голова КНР Сі Цзіньпін, який прибув з візитом до Москви 20 березня, продемонстрував стриманіше бачення майбутнього російсько-китайських відносин, ніж, ймовірно, розраховував російський президент Володимир Путін.

Про це пишуть експерти Інституту вивчення війни (ISW) у черговому зведенні.

Обидва лідери на зустрічі наголосили на міцності китайсько-російських відносин, але запропонували різні інтерпретації масштабу майбутніх відносин у статтях, які були опубліковані напередодні переговорів.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

У статті Путіна для китайських ЗМІ стверджувалося, що Росія та Китай будують партнерство для формування багатополярного світу на тлі прагнення Заходу до домінування та політики стримування Китаю та Росії з боку США.

Сі Цзіньпін дотримувався менш агресивної риторики у статті, опублікованій у російських ЗМІ. Він зазначив, що Росія та Китай загалом прагнуть багатополярного світового порядку, але не конкретно проти ворожого Заходу.

Натомість Сі Цзіньпін зосередився на представленні Китаю як надійного посередника врегулювання в Україні, хоча Путін, ймовірно, сподівався, що Сі займе таку ж агресивну риторичну лінію щодо Заходу.

Відмова лідера КНР від явного об’єднання Китаю з Росією в геополітичному конфлікті Путіна із Заходом є помітним відходом від заявленого Пекіном до початку російського вторгнення «безмежного партнерства» з Москвою.

Риторика Сі говорить про те, що він не схильний надавати Росії економічну та політичну підтримку, необхідну для подолання невдач в Україні, вважають у ISW.

Там припустили, що китайський лідер у ході візиту, ймовірно, запропонує більш конкретне бачення врегулювання в Україні, хоча залишається незрозумілим, що представлятиме цю пропозицію і наскільки Кремль буде сприйнятливий до неї.

Перспективи поставок Китаєм військового обладнання до Росії також залишаються незрозумілими, роблять висновок експерти.

  • 726
  • 21.03.2023 07:16

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода