Російський шпигун намагався влаштуватися до кримінального суду в Гаазі: його затримали спецслужби

Читати цю новину російською мовою
Російський шпигун намагався влаштуватися до кримінального суду в Гаазі: його затримали спецслужби
Офіцера російської військової розвідки Сергія Черкасова було затримано спецслужбами Нідерландів при спробі влаштуватися за бразильським паспортом на роботу до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Про це повідомила DW із посиланням на міністерство юстиції США.

Американці звинуватили Черкасову в роботі на російську розвідку, а також візовому, банківському та електронному шахрайстві.

Читайте Vlasti в Telegram: повідомляємо лише найцікавіше

Там зазначили, що Черкасов почав працювати як російський агент у Бразилії у 2012 році. У 2018 році він під ім’ям бразильця Віктора Мюллера Феррейри переїхав до США, де вступив до одного з університетів в окрузі Колумбія. Тут він обзавівся зв’язками з людьми, що представляють інтерес, і передавав російській розвідці інформацію про американських громадян.

Навесні 2020 року, після закінчення навчання, Черкасов виїхав із США, але продовжив підтримувати зв’язки зі своїми інформаторами на користь російської розвідки.

2022 року російський шпигун опинився в полі зору спецслужб Нідерландів.

36-річний Черкасов отримав місце практиканта в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, але його викрили нідерландська спецслужба AIVD і затримала після прибуття в Амстердам.

Чоловіка вислали до Бразилії, де його заарештували за звинуваченням у шахрайстві, а саме – отриманні росіянином візи Сполучених Штатів та відкритті банківських рахунків під бразильським ім’ям.

Загроза, що походила від офіцера Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, «була потенційно дуже високою», чоловік «користувався добре розробленим прикриттям, приховуючи будь-які зв’язки з Росією» і особливо з військовою розвідкою, зазначили у нідерландській спецслужбі.

На думку AIVD, викритий російський шпигун міг завдати великої шкоди МКС, який наразі розслідує можливі військові злочини, скоєні Росією в Україні після вторгнення 24 лютого.

  • 435
  • 25.03.2023 10:11

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода