Попит на проблемні борги, які держбанки виставлять на торги, сьогодні мінімальний – фінансист Андрій Волков

Читати цю новину російською мовою
Попит на проблемні борги, які держбанки виставлять на торги, сьогодні мінімальний – фінансист Андрій Волков
Засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс» Андрій Волков вважає, що основним чинником, що визначить ціну на борги, які держбанки виставлять на торги, буде попит.

Засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс» Андрій Волков вважає, що основним чинником, що визначить ціну на борги, які держбанки виставлять на торги, буде попит. А він зараз перебуває на мінімальному рівні. Таку думку він висловив у своїй колонці для Mind.

За його словами, війна в Україні вкрай негативно вплинула на рівень цінових пропозицій щодо ризикових угод. Системні гравці з ринку пішли.

«Наприклад, останні кілька років група компаній «Інвестохіллс» була одним із найбільших незалежних (не пов’язаних з боржниками) покупців NPL. За кілька років ми викупили понад 100 млрд грн таких кредитів. Зараз ми не маємо планів з поглинання боргів держбанків. Та й хто сьогодні їх купуватиме у великих обсягах, крім самих боржників, сказати складно. Іноземців на цьому ринку і до війни було один, два і край, вони працювали тільки у зв’язці з локальним гравцем. Нині про них можна забути», – вважає Волков.

За його словами, якщо не буде реальної конкуренції і борги викуповуватимуть лише самі боржники або випадкові, несистемні гравці, то середній розмір дисконту сягатиме 85–95%.

«У перспективі можна розглядати сценарій відновлення бізнесу (купівлі проблемних боргів. – Ред.). Але для цього покупцем NPL має бути сам боржник чи реальний інвестор. І відновлення бізнесу все одно передбачає процес стягнення боргу для очищення активу. Відкривається процедура банкрутства. Як правило, здійснюється викуп заставного та іншого майна на нову юридичну особу. Новий власник бере бізнес на себе, а старий боржник ліквідується. Але цей механізм передбачає готовність інвестора фінансувати не лише викуп боргу, а й витрати, пов’язані зі стягненням та поновленням діяльності. У військових реаліях таке практично неможливе», – зазначає фінансист.

Загалом він прогнозує, що держбанки до кінця 2023 року виставлять на торги борги на суму понад 100 млрд грн.

«Скільки з цього продадуть, залежить насамперед від того, чи банки будуть готові доводити на торгах ціну до прийнятного для покупців рівня. Тобто пропонувати дисконти понад 80% номіналу та проводити голландські аукціони (зі зниженням ціни). Якщо ні – буде продано одиничні лоти. Якщо держбанки наважаться на дисконти, можуть продати цього року 50–70%, а решту портфелів – лише після подальшого зниження ціни», – вважає Волков.

За даними НБУ, на 1 березня 2023 року у ПриватБанку, Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку сума непрацюючих кредитів склала близько 324 млрд грн. Це близько 75% усієї «проблемки» в банківській системі.

Источник: Власти.нет

  • 132
  • 24.04.2023 16:56

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода