У Росії заарештували за держзраду розробників гіперзвукових ракет «Кинжал»

Читати цю новину російською мовою
У Росії заарештували за держзраду розробників гіперзвукових ракет «Кинжал»
Троє вчених новосибірського Інституту теоретичної та прикладної механіки (ІТПМ), які займалися створенням гіперзвукових літальних апаратів, були по черзі заарештовані силовиками за статтею, максимальне покарання за якою цього року стало довічним.

Про це повідомило The Moscow Times.

У вівторок, 16 травня, співробітники ІТПМ опублікували відкритий лист, в якому повідомили про арешт за підозрою в держзраді Валерія Звегінцева — доктора технічних наук та головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей.

З 7 квітня Звегінців перебуває під домашнім арештом. Його безпосереднього керівника, директора ІТПМ Олександра Шиплюка, ще в серпні минулого року було поміщено в СІЗО «Лефортово» через кілька днів після арешту головного наукового співробітника Анатолія Маслова. Обом пред’явлені звинувачення за тією ж статтею — 275 КК РФ «Держзміна». За даними Academ.info, Маслова запідозрили у передачі Китаю даних, пов’язаних із гіперзвуковими технологіями.

Шиплюк та Маслов понад 10 років займалися гіперзвуковими ракетами.

Загалом у Сибірському відділенні РАН, яке відоме сильним потенціалом у фізико-математичній області, кримінальне переслідування зазнали 16 осіб, включаючи екс-главу, академіка РАН Олександра Асєєва. Один із вчених – 54-річний Дмитро Колкер, завідувач лабораторії квантових оптичних технологій Новосибірського державного університету, – помер у московському СІЗО незабаром після арешту співробітниками ФСБ.

  • 484
  • 17.05.2023 19:55

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода