«Знання про ВІЛ рятують життя» Акція до Всесвітньго дня боротьби з ВІЛ/СНІД

Читати цю новину російською мовою
«Знання про ВІЛ рятують життя» Акція до Всесвітньго дня боротьби з ВІЛ/СНІД
«Знання про ВІЛ рятують життя» — під таким гаслом пройшла традиційна акція, присвячена 1 грудня — Всесвітньому дню боротьби з ВІЛ/СНІД.

«Знання про ВІЛ рятують життя» — під таким гаслом пройшла традиційна акція, присвячена 1 грудня — Всесвітньому дню боротьби з ВІЛ/СНІД. Вона зібрала лідерів в боротьбі з епідемією ВІЛ – державу, громадські організації в сфері протидії ВІЛ, міжнародних донорів та партнерів.

«Більше двадцяти років тому я почав приймати АРВ-терапію. Сьогодні я живу, маю родину, керую найбільшою пацієнтською організацією саме завдяки лікам. За двадцять років змінилося багато: сьогодні ВІЛ – це кероване хронічне захворювання, яке не обмежує вас у прагненні досягати власних цілей. Єдине, що обмежує — це незнання. Коли ви регулярно тестуєтеся і знаєте про свій ВІЛ статус – ви контролюєте ситуацію. Коли ви знаєте про хворобу і розпочинаєте лікування – ви контролюєте власне життя. Але все починається зі знання. Тому мета нашої акції — нагадати, що знання про ВІЛ рятують життя», — зазначив Дмитро Шерембей, голова БО «100% Життя».

Під час повномасштабного вторгнення ризики інфікування та поширення епідемії  ВІЛ збільшились. Перебування під окупацією та міграція українців може призвести до переривання лікування і доступу до регулярного тестування на ВІЛ. Після початку повномасштабної війни зросла частка пізньої діагностики ВІЛ.  При цьому основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий гетеросексуальний контакт. Тестування на ВІЛ — єдиний спосіб дізнатись про свій статус та в разі потреби отримувати ліки, безкоштовно і пожиттєво.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін  зазначив, що на 1 листопада 2023 року в Україні встановлено 158 803 випадки ВІЛ-інфекції і 48 908 випадків СНІДу, з них 9 769 випадків ВІЛ і 2 738 випадків СНІДу зареєстровано у 2023 році.

“У 2021 року кожна четверта людина з ВІЛ не знала про свій статус. Відсутність звички та стигма дискримінації стає на заваді регулярного тестування на ВІЛ та лікуванні і подоланні цієї хвороби. Важливо розуміти, що позитивний тест на ВІЛ сьогодні не є вироком. Антиретровірусна терапія є безоплатною – ліки можна отримати в закладах охорони здоров’я своєї громади. Головне – знати про ВІЛ-статус, аби вчасно почати терапію і запобігти розвитку СНІДу та передачі вірусу іншим.

У 2023 році АРВ-терапію отримують 121 820 українців, із них  119 730 – це дорослі,

1 990 – діти. 7 500 українців із ВІЛ отримують АРВ-терапію у країнах ЄС.

Проходити тестування раз на рік – це відповідально щодо свого здоров’я і здоров’я ваших близьких. Пройти тестування можна у сімейного лікаря, в кабінеті довіри, у медзакладах або мобільних пунктах для тестування” — зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

фото з акції  ( Євген Завгородній) https://drive.google.com/drive/folders/18XdD59enidAcJOjHJBlxqbyYCxd8eD1i?fbclid=IwAR0FKL9Ju6MiyU4vlVsk5ku0qZOARbUYVxLNb6OPtnGjGQE6Eb6CiTOkHO4

Щодня в Україні в середньому реєструється 33 випадки захворювання на ВІЛ (вірус, що вражає імунну систему), 9 – на СНІД (комплекс захворювань, які виникають через розповсюдження в організмі вірусу імунодефіциту).  За останні кілька років динаміка прийому антиретровірусної терапії показувала невпинний зріст. Щороку збільшувалася кількість людей, які приймали ліки.

Під час акції в Києві відбулась прем’єра освітніх відеороликів за участі зірок — дизайнера одягу Івана Фролова, телеведучої Олени Кравець,  лідерки гурту Onuka Ната Жижченко, спортсмена Жана Беленюка та блогера  Олега Машуковского.

Метою освітнього проєкту «Знання про ВІЛ рятують життя», який стартує 1 грудня, є привернення уваги українців до важливості регулярного тестування на ВІЛ, застосування доконтактної профілактики та нагадування, що це хронічне захворювання із яким можна мати повноцінне життя: народжувати здорових дітей, кохати, будувати кар’єру, тощо. Єдиною умовою повноцінного життя є регулярний прийом препаратів.

Кампанія спрямована на максимально- широку аудиторію, оскільки ВІЛ сьогодні стосується всіх без виключення і обізнаність щодо цієї теми рятуватиме життя українців.

Окрім 40 секундних відеороликів, Юрій підготував режисерську версію відео з інтерв’ю, в якому зірки діляться дуже особистими історіями зі свого життя на тему ВІЛ.

1 грудня ролики та відео можна буде зустріти на стримінгових платформах, в медіа, в соціальних мережах лідерів думок та організацій, на екранах в ТРЦ Гулівер та на телеканалах СТБ, Новий, ICTV та інших носіях.

БО 100% Життя висловлює глибоку вдячність всім людям та організаціям, які підтримують відеопроект.

Долучитись до поширення роликів можете і ви. Ми будемо вдячні за ваш особистий внесок в боротьбу з епідемією ВІЛ.

Посилання на відеопроект в Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=j4A2WARX_ac

Посилання на ролики для завантаження:

https://drive.google.com/drive/folders/1SdrsBZZHgGwA3sSDhXSlfmOoPjphvyby

***

Контакти для ЗМІ: Анастасія Бондарчук, +380973944956 [email protected]

Всесві́тній день боротьби́ зі СНІДом  цього року відзначається 35-й рік поспіль. Започаткований 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, Всесві́тній день боротьби́ зі СНІДом має звернути увагу суспільства на цю проблему.

Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних.  При цьому напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну, наша країна демонструвала надзвичайний прогрес у боротьбі з епідемією. Проте кожна  третя ВІЛ-позитивна людина або не знала свій ВІЛ-статус, або залишилася поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримувала лікування (АРВ-терапію).

Наголошуємо, що сьогодні, попри виклики воєнного часу, тестування та лікування ВІЛ, профілактика та сервіси є доступними в Україні. Все про ВІЛ за посиланням https://prozdorovia.in.ua/choise/ .

Після початку повномасштабної війни росії в Україні, виник ризик катастрофічного дефіциту ліків для пацієнтів із ВІЛ. На екстрений запит Центру громадського здоров’я та найбільшої пацієнтської організації БО “100% Життя”, програма PEPFAR інвестувала 13

мільйонів доларів на екстрену закупівлю ліків. Наразі міжнародні партнери PEPFAR, USAID та Глобальний Фонд вже погодили фінансування на закупівлю ліків на наступні два роки.

Источник: Власти.нет

  • 41
  • 04.12.2023 12:42

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода