НАЗК та НАБУ мають перевірити доходи звільненої зі скандалом заступниці директора ФГВФО Наталії Рудухи, яка отримувала за місяць понад 500 тис. грн зарплати та матдопомогу

Читати цю новину російською мовою
НАЗК та НАБУ мають перевірити доходи звільненої зі скандалом заступниці директора ФГВФО Наталії Рудухи, яка отримувала за місяць понад 500 тис. грн зарплати та матдопомогу
Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Наталія Рудуха, яка була звільнена з Фонду минулого тижня після низки інформаційних корупційних скандалів

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Наталія Рудуха, яка була звільнена з Фонду минулого тижня після низки інформаційних корупційних скандалів, заробляла до 500 тис. грн на місяць та ще отримувала матеріальну допомогу від профспілки.

Згідно з декларацією Наталії Рудухи за 2023 рік, її заробітна плата у ФГВФО за рік склала 6,05 млн. грн. або понад 500 тис. грн. на місяць. Крім того, вона заробила 43 тис. грн. на відсотках за вкладами. Вона також отримала ще 12 тис. грн як матеріальну допомогу від профспілки та ще 1,468 млн грн від продажу нерухомості.

2021 року зарплата Наталії Рудухи, згідно з її декларації, на незмінній посаді заступника директора-розпорядника ФГВФО становила 4,5 млн грн. Таким чином за час повномасштабної війни за два роки зростання зарплати склало понад 1,5 млн грн або близько 34%. У 2017 році на цій же посаді вона заробила вдвічі менше – 3 млн грн.

За час роботи у ФГВФО Наталія Рудуха обзавелася котеджем (таунхаусом) у Києві площею 150 кв. м. за ціною 400 тис. грн (близько $15 тис. або $100 за кв.м. на момент покупки у 2016 році). У 2014-2015 роках вона також купила кілька ділянок в Обухівському районі та квартиру у Києві.

Також їй належить автомобіль AUDI Q5 2016 р.в., куплений на початку 2017 року за 1,333 млн грн та електромобіль CHEVROLET: BOLT EV, куплений у травні 2022 року за 900 тис. грн.

З покупкою електромобіля пов’язаний ще один скандал у ФГВФО. Як писали ЗМІ, у серпні-вересні 2022 року керівництво ФГВФО закупило для себе через аукціон електромобіль майже за 2,4 млн грн (близько $64 тис.). Судячи з документації, було куплено Hyundai IONIQ 5, ціна якого за базову версію на сьогоднішній день становить близько $50 тис. Таким чином, не виключено, що електромобіль у ФГВФО купувався у 2022 році якраз для Наталії Рудухи, яка купила собі на 3 місяці раніше також електромобіль іншої марки, але за ціною 2,5 разів нижче.

За 2022 рік Наталія Рудуха, згідно з її декларації, також заробила у ФГВФО 5,4 млн грн (близько 450 тис. грн. на місяць), але отримала від профспілки ФГВФО ще 79,8 тис. грн матдопомоги. Також екс-чиновниці довелося продати нерухомість за 3,11 млн грн.

Вартість таунхауса у декларації за 2022 рік становила 4 млн грн, а не 400 тис. грн, як у декларації за 2023 рік.

Згідно з українським законодавством, передбачено кримінальну чи адміністративну відповідальність за декларування недостовірної інформації. НАЗК, НАБУ та САП мають перевірити невідповідність декларацій за 2016-2023 роки екс-чиновниці, правомірність виділення матдопомоги та порушити кримінальну справу.

Як писали ЗМІ, причиною звільнення Наталії Рудухи стали кримінальні справи, які розслідують правоохоронні органи, а також колишнє і нинішнє керівництво Фонду.

Кримінальні справи щодо Наталії Рудухи та її колег стосуються махінацій на аукціонах та продажах, що здійснювалися на користь пов’язаних із боржниками осіб у 2016-2019 рр., через які держава втратила десятки мільйонів гривень на непрозорих аукціонах.

Також, як раніше писали ЗМІ, правоохоронці розслідують значні порушення керівництвом ФГВФО щодо процедур закупівлі товарів та послуг на потреби Фонду. У 2022-2023 роках. керівництво Фонду придбало для себе дорогі машини, техніку та замовляло у сумнівних ФОП послуги з PR на мільйони гривень.

Не виключено також, що НАБУ та САП відреагували на колективну заяву від вкладників ліквідованих банків, з яких Рудуха, як писали ЗМІ з посиланням на адвоката, через своїх людей вимагала до 50% відшкодування їхніх коштів.

Активісти та вкладники банків вимагають від НАБУ, САП та інших правоохоронних органів вжити заходів та не допустити втечі Наталії Рудухи з України та у рамках кримінальних справ продовжити розслідування її протизаконної діяльності.

  • 333
  • 19.02.2024 11:43

Коментарі до цієї новини:

Останні новини

Головне

Погода